Trazom og Mozart, Gangflow og Wolfgang.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) er blandt de mest produktive klassiske komponister nogensinde med et samlet opus på mere end 600 værker. Den første komposition fra hans hånd i en alder af blot fem år. Han dækkede alle genrer inden for klassisk musik, opera, symfonien, sonaten, kammermusik, klaverkoncerten.

Denne artikel indgår i vores ”Huset Habsburg” – serie.
Habsburg-kejserriget, med hovedsæde i byen Wien, var i århundreder blandt de mest magtfulde riger i Europa. Og hvor der er magt er der rigdom, hvor der er rigdom er der kunst. 
De Habsburgske kejsere drev en målrettet kunstpolitik, og som følge heraf var Wien centret for klassisk musik frem til 1. verdenskrig. 

Så hvad kan en artikel på et par tusind ord fortælle os om Wolfgang Amadeus Mozart, og hvor passer han ind i det klassiske musiks firmament?

NB1: Nederst i artiklen finder du vores Mnemonic-sektion. En huskeregel der som regel gør at læseren af artiklen aldrig glemmer hvornår vores beskrevne komponister levede og virkede.

NB2: Nederst, nederst finder du oversigten over Parnassos’ klassiske koncerter og kulturrejser.

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart

Barndomsårene, nodehæfte før skolehæfte

Og ja, Mozart var et vidunderbarn. Han havde absolut gehør og kunne, hvor utroligt det end lyder, spille klaver (eller clavecin) som 4-årig direkte fra noder før han kunne læse, skrive og tælle. Hans første værk skrev han som 5-årig. (menuetterne KV 2, KV 4 og KV 5).

Som 6-årig og de næste fire år frem, tog han sammen med sin far på store musikturnéer der bragte dem til koncertsale i en række tyske storbyer samt Amsterdam, Bruxelles, Paris og London for at nævne nogle. Her møder han også alle betydelige musikere og komponister inklusive Johan Sebastian Bachs yngste søn, Johann Christian Bach, som introducerer den unge Mozart til pianoforte klaveret, som minder om nutidens klaverer.
Bach Jr. bliver i øvrigt senere Mozarts klaverlærer, og giver ham en grundig introduktion til den djævelsk svære polyfoni og kontrapunkt – der var fader Johan Sebastian Bachs specialitet.

Wolfgang Amadeus Mozart som barn
Mozart som barn

Mozart afslører Vatikanets hemmelighed

Den unge mand vedbliver at brillere og forbløffe. Vi har fundet en enkelt historie frem som mere end nogen anden fortæller om hans gudbenådede musikalske evner. I påsken 1770, hvor Mozart er 15 år gammel, er han sammen med sin far i Rom hvor de overværer det et kvarter lange mesterværk Miserere mei Deus, der kun måtte spilles i det Sixtinske kapel og kun blev sunget under påsken.
Det er skrevet af Gregori Allegri omkring år 1630, og siden da havde man tilføjede utallige små musikalske ornamenter for det 9 stemmers kor for at øge den religiøse mystik – samt umuliggøre kopiering. (hvilket Vatikanet havde forbudt – med trussel om ekskommunikation).


Men Vatikanet havde gjort regning uden Mozart. Samme aften nedskrev Mozart værket efter hukommelsen. Et par dage senere overværede han stykket igen. Det blev til et par småkorrektioner. Det synges i dag regelmæssigt, som eksempelvis her af Oxfords New Choir – efter Mozarts hukommelse. 

Wolfgang Amadeus Mozart som teenager
Mozart som teenager

600 musikstykker, alle stilarter

Det siges om Mozarts musik at alle børn elsker at spille ham, mens alle professionelle frygter ham. Hans musik virker ved første øjekast overkommelig og tilgængelig, men er lumsk i den forstand at udøveren bliver straffet øjeblikkeligt for selv den mindste fejl.

Hans musik tilhører den klassiske periode. Og han er derfor i selskab med Joseph Haydn (endnu en af hans lærere) og den 14 år yngre Beethoven. Vi ved at sidstnævnte mødte Mozart mindst én gang.

Mozarts noder rakte over nærmest samtlige musikgenrer fra denne epoke. Han lod sig inspirere af alle musikalske strømninger som han var blevet bekendt med på sine mange og lange rejser. Og han genopdagede barokkens musik – Bachs og Friedrich Händels musik – som allerede i hans levetid var ved at gå i glemmebogen.

Han kastede sig ubesværet over symfonien, kammermusikken, klaversonaten og religiøs musik. Listen her er langtfra udtømmende. Han lærte sig indgående alle symfoniorkestrets instrumenter og mestrede violinen, klaveret og orglet til perfektion.

Mozart symfoni
  • Følg os på Facebook for fornøjelsens skyld

Wolfgang Amadeus Mozart og operaen

Mozart havde en forkærlighed til operaen. Det blev til 22 operaer i alt.

Desværre var hans værker ikke specielt værdsat blandt Wiens adel. Dels foretrak de den italienske opera, dels så de lidt ned på deres bysbarn. (Sjovt nok var byen Prags teatergængere til gengæld forgabte i Mozart og hans musik).

Hvis du en dag får lyst til at overvære en eller flere af disse operaer, så er de følgende fire blandt hans mest kendte og populære:
Figaros bryllup, Tryllefløjten, Cosi fan Tutte og Don Giovanni. Sidstnævnte, som af mange anses for at være den største opera nogensinde, blev førsteopført i The Estates Theatre i Prag i 1787.

Og hvor skal man så opleve dem? Siden du nu spørger: de tre første i Staatsoper i Wien, den sidste – Don Giovanni – i Prag, naturligvis. Det tager cirka fire timer med tog mellem de to hovedstæder. 

Cosi fan tutte - opera af Wolfgang Amadeus Mozart
Cosi fan tutte

Når du ikke kan få storesøsteren

I 1777, i en alder af 21 år, befinder Mozart sig i byen Mannheim. Og her møder han sopranen Aloysia Weber (hvis fætter var komponisten Karl Maria von Weber).
Mozart giver hende sangundervisning – og det ender i en stormende forelskelse. Desværre er forelskelsen en envejs affære. Mozart tager herefter til Paris i nogle måneder for at finde arbejde, et resultatløs forehavende. Og da han på vej tilbage til Salzburg tager forbi München, hvor frøken Weber netop har fået sig et godt betalt job, vil hun ikke kendes ved ham. Mozart sætter sig en aften foran klaveret til et selskab hvor hun også er til stede og sang for fuld styrke, ”Leck mir das Mensch im Arsch, das mich nicht will”. Særdeles vulgært, du må selv oversætte.

Kærligheden finder et par år senere frem til Constance Weber. Rent faktisk én af Aloysias søstre. Denne gang gensidigt, men ikke uden jalousi – jalousi, for øvrigt, operaens yndlingsemne – da Mozart finder ud af at hans udkårne havde vist ben til en ung mand under lidt lystige forhold.
Trods modstand fra svigerforældrene bliver de gift. De fik seks børn sammen, hvoraf kun 2 overlevede barndommen.

Aloysia Weber. Wolfgang Amadeus Mozarts første kærlighed
Aloysia Weber

Wolfgang Amadeus Mozart og økonomien

Den var til enhver tid elendig. Han fik en ikke helt ubeskeden løn fra Østrigs-Habsburgske kejser, Josef II. Cirka 800 floriner årligt (til sammenligning fik hans første kærlighed, Aloysia, 1.000 floriner årligt for sin stemme i München). Han havde også andre indtægtskilder. 

Mozart var en mand med dyre vaner. Han efterlod sig en gæld på 1.435 floriner og 32 kreuzer svarende til et halvt års indkomst på selvangivelsen. Interessant nok viste det sig at hans enke, Constance, havde god forretningssans og forstod at udnytte Mozarts musikalske arv til fulde. Hun endte med at blive ganske velhavende.

Mozarts økonomi
Mozarts økonomi

En enkelt anekdote

Mozart, ud fra de vidneudsagn vi har, var lidt af en spasmager. Når han rejste fra by til by og blev indlogeret i de forskellige herberger og hoteller skulle man, akkurat som i dag, indskrive sig med navn og adresse.
Så det blev gerne til Trazom (Mozart skrevet bagfra), eller det engelsk-klingende Gangflow (Wolfgang) i hotellernes gæstebøger. Hvad moro han nu end fik ud af det, er det ham vel forundt. 

Wolfgang Amadeus Mozarts underskrift
Wolfgang Amadeus Mozarts underskrift

Mozarts samtid, politisk og religiøst

1770-1790 var afgørende årtier i Europas historie. De vigtigste:

Den industrielle revolution, hvis begyndelse er sat til 1780.
Den franske revolution der startede i 1789. 
Og på lidt længere afstand, den amerikanske uafhængighedserklæring i 1776.

Et næsten uoverskueligt kapitel for sig, er ”det hellige romerske rige” eller ”det Tysk-romerske rige” som Mozart levede under. Et løst forbund – der primært bekendte sig til katolicismen – med hundredvis af fyrstendømmer og delstater, der i flere århundreder strakte sig over det nuværende Tyskland, dele af Polen, Tjekkiet, Italien, Østrig og Ungarn. 

En af hovedfigurerne, og kejser for dette forbund i slutningen af 1700-tallet var Josef II af Østrig. Han var også Mozarts mæcen.
Leopold II, (hvis søster var Marie Antoinette, hende som havde en elegant løsning for de fattige i Frankrig: ”Lad dem spise kage”) overtog embedet da broderen Josef II døde i 1790. Leopold II havde til  gengæld et mere køligt forhold til Mozart, og det gik ud over sidstnævntes levebrød det sidste år af hans liv.

Det tysk-romerske rige
Det tysk-romerske rige

Litterære og kunstneriske strømninger

Sturm und drang, på dansk ”storm og stress”, hvor der gives plads til ”subjektiv individualitet” og følelser, var en tysk litterær og filosofisk modbevægelse over for oplysningstiden og dens rationalisme. 

Sturm und drang bliver derved en præ-romantisk strømning. Der er ikke meget der tyder på at Mozart var specielt påvirket af Sturm und drang – modsat hans lærer Franz Joseph Haydn. Eller med andre ord, Mozart lod sig påvirke af hvad som helst, men alt blev formet efter hans ganske unikke støbeske. 

I Tyskland møder vi ”Weimar-klassicismen” også kaldet Goethes tidsalder, en af de mest spændende litterære strømninger i de sidste årtier af 1700-tallet. Mozart og Goethe nåede også at møde hinanden. 

Sturm und Drang

Så…hvad døde Mozart af?

Gennem tiden har man – sidder du ned? – givet knap 140 dødsårsager, hvilket vil sige at vi ved det ikke.
I den vidunderlige film Amadeus, bliver vores stakkels Mozart forgiftet af den toneangivende komponist i Wien i de år,
Antonio Salieri, i erkendelse af at stå over for et talent helt ud over det sædvanlige.
Det kan ikke helt og aldeles udelukkes, for på dødslejet og i vildelse påstod Salieri, at han havde forgiftede Mozart.

Hvad der er faktuelt er, at det var langt bedre for Amadeus-filmens succes at Mozart døde på grund af en forgiftning fra en rival, end hvis han var død af influenza. Det bedste bud vi har er, at han døde af… nyresvigt. 

Det sidste Mozart komponerede er hans måske mest fuldkomne værk, Requiem eller dødsmessen. Sidste node blev sat blot 11 timer før døden indtræf. En sørgelig og samtidig den smukkest tænkelige afslutning på dette det mest fascinerende og alt for korte liv.

Antonio Salieri / Murray Abraham. Wolfgang Amadeus Mozarts "banemand"
Murray Abraham som Antonio Salieri i filmen "Amadeus"

Hvad skal man lytte til?

Vil man gå på opdagelse i Mozarts uudgrundelige univers vil vi foreslå – udover operaerne – følgende 10 kompositioner. Værker man aldrig bliver færdig med at lytte til:

Symfoni 39, 40 og 41.
Klaverkoncert 20, 21 og 23.
Klaversonate 8, 11 og 16. 

Og endelig hans Requiem. Dødsmessen. Her spillet af Orchestre de Paris

Der er lange passager der er så overjordisk smukke, at man næsten ikke ved hvad man skal gøre af sig selv. Ingen ved hvad morgendagen vil bringe, så hver gang man lytter til en Requiem er det også en opfordring til at reflektere over det liv man har levet indtil nu. 
Intet kan sammenlignes med at opleve en koncert live. Hvad Mozarts Requiem angår, må vi da foreslå at se og høre den i L‘église de la Madeleine på Place de la Madelaine i Paris.?

Mozarts gravmæle

  • Mozart er – næsten – begravet i Zentralfriedhof i Wien.
    Vi har skrevet en lille historie om Europas største kirkegård.

Mozart Mnemonic

Wolfgang Amadeus Mozart blev født i den første måned af året og døde den sidste måned af året.
Helt præcist født 27. januar 1756 i Salzburg og død 5. december 1791 i Wien.
Han blev altså kun 35 år gammel, men sikke 35 år. Hvis du har fotografisk hukommelse som Mozart havde, vil du måske foretrække at få hans fulde navn: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. (Amadeus blev først tilføjet langt senere).
En god måde at huske Mozarts årstal på er, at alle tallene 1756 og 1791 er ulige bortset fra tallet 6. 

Mozarts barndomshjem
Mozarts barndomshjem i Salzburg

Mens vi venter på vaccinen

Vi udskød vores koncerter i foråret 2020 til efteråret 2020. Og så udskød vi endnu engang på ubestemt tid. Så snart det lysner, sætter vi dato og sted på nedennævnte arrangementer. Vi glæder os!

forslag til artiklen?

Du er velkommen til at skrive til os på overtoner@parnassos.dk vedrørende denne artikel. 

Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.