Franz Schubert

Vi hilser på de 52 komponister som har haft størst betydning for den europæiske klassiske musik. Hver komponist får et par tusind ord med på vejen. Her er vi nået frem til Franz Schubert.

Fundamentet for al klassisk musik er, som vi til lejligheden har valgt at døbe, de tre absolutte komponister: Johan Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven. Alle ved at de hører hjemme i den klassiske musiks sfære. Alle! 
Bachs musik er fra første halvdel af 1700-tallet, Mozarts anden halvdel af 1700-tallet og Beethovens første halvdel af 1800-tallet.

Så hvad kan et par tusind ord fortælle os om Franz Schubert og hvor passer han ind i ovenstående tidsregning?

Franz Schubert

Franz Schubert Mnemonic

Franz Schubert er født i en forstad til Wien den 31. januar 1797 og døde i Wien den 19. november 1828.
Huskereglen her er at alle tallene i 797 er ulige mens tallene 828 er lige. 7 og 7 bliver til 8 og 8. Desuden er året 1828 i sig selv nemt at huske.
Han blev kun 31 år gammel. Alligevel er han blandt de mest produktive komponister nogensinde med over 1000 værker. 

Han døde halvanden år efter Beethoven, som døde i marts 1827. Schubert besøgte Beethoven, hans store helt, da sidstnævnte lå på sit dødsleje. 

 

Mnemonic

Hans opvækst og - især - hans omgangskreds

Schuberts far, Franz Theodor, var skoleinspektør på en skole i Wiens udkant. Familien levede under beskedne kår, dog havde de ressourcer nok til at give deres barn en violin. Allerede som fem-årig viser den unge Scubert at have helt unikke evner hvad musik og sang angår.

Da Franz er 6 år gammel giver hans storebror, Ignaz, ham klaverlektioner, men efter blot få lektioner er Franz sin bror overlegen foran tangenterne. Derefter kommer Franz til undervisning hos kirkens organist, som efterfølgende, med tårer i øjnene, bedyrer til faderen at han aldrig før har haft en sådan elev.

Franz kommer dernæst som 11-årig på Stadtkonvikt skolen, Østrigs fineste skole for ikke-aristokratiske børn. En skole med vægt på disciplin. Blandt hans klassekammerater får han en omgangskreds som holder livet ud.
Der går rygter om hans evner og han får senere igen Antonio Salieri som lærer i musikteori og komposition. (ja, Salieri, ham der blev mistænkt for at have forgiftet Mozart).

Denne omgangskreds lige fra skoleårene er ganske interessant. (og som virkelig er opfølgende læsning værdigt).  
Denne gruppe udvikler sig til en slags uformel forening, en diskussionsklub hvor man lægger vægt på kunst, litteratur og politik hvis holdninger er, skal vi sige, præ-venstreintellektuelle.
Personkredsen er imod systemet, imod konformiteten i samfundet, imod ægteskabet som institution og generelt imod den ret undertrykkende atmosfære og statsapparat der hersker i Østrig i disse år forårsaget af at Napoleon havde tilføjet Østrig to nederlag i Austerlitz i 1805 og Wagram i 1809, hvilket havde svækket kejserens autoritet.

Det er også en vennegruppe som dels støtter Schubert økonomisk som, bortset fra de sidste par år af sit liv, var ludfattig. De hædrer deres mest begavede medlem, (deres kommensammenaftener gik under navnet Schubertiade, en litterær-musikalsk salon med digtoplæsning. *).

Schubert er mest kendt for sine lieder, ironisk nok, idet netop denne genre egner sig bedst til familiekomsammener, en struktur som han forkastede som før nævnt.

Måske af den grund kaster han sig også over de seriøse værker såsom operaer, kirkelige værker (på trods af at han var ikke-troende) samt symfonien, hvoraf hans mest berømte er den 8. symfoni, der lige som så meget andet fra Schuberts hånd forblev ufuldendt.

*Schubertiade musikfestivaller afholdes skam den dag i dag rundt omkring i Europa. Den mest kendte finder du i den østrigske by Hohenems, ved grænsen til Schweiz.

Franz Schuberts briller

Franz Schubert og den tyske lieder

Lieder er det tyske udtryk for sange og instrumentalt akkompagnement med afsæt i digte.  Man sætter simpelthen musik til digte.

Lieder når sit højdepunkt med Franz Schubert. Årtierne omkring 1800 er en meget frugtbar tid for digtningen i Tyskland med Johann Wolfgang von Goethe og Johann Christoph Friedrich von Schiller som spydspidser i hvad man benævner Weimarklassicismen.

Deres og andres digte og Franz Schubert er en frugtbar kombination. Schuberts Lieder består som oftest af en sanger og et klaver og er velegnet til mindre sammenkomster i private hjem. 

Lieder appellerer til menneskets følelser og med Schuberts lieder, og hans instrumentale musik i øvrigt, er vi på tærsklen til den romantiske periode.

Ironisk nok at Schuberts lærer, Antonio Salieri, harcelerede over den nye tyske Lieder eller sangspiel. Schubert ignorerede tydeligvis Salieris udbrud.

Franz Schubert Lieder

En Franz Schubert anekdote

Vi har fundet en frem til en herlig lille anekdote. Som nævnt var Schubert særdeles produktiv. Det blev til knap 650 sange eller lieder. På et tidspunkt gav han en stak nye lieder til sin gode ven Michael Vogl som efterfølgende kiggede nodearkene igennem og fandt en han særligt godt kunne lide. Men tonelejet var for højt for hans stemme så han transponerede melodien til et stemmeleje der passede til ham og fik det nedskrevet på nyt nodepapir.

Et par uger efter mødtes Vogl og Schubert. Vogl tog snet transponerede noder frem og sang herfra mens Schubert akkompagnerede på klaver. Bagefter udbrød Schubert,

‘det er en rigtig god sang og melodi, hvem er komponisten’?

_in_Atzenbrugg

Og kvinderne i Franz Schuberts liv?

Schubert døde højst sandsynligt af syfilis. Eller snarere af behandlingen heraf. Man brugte kviksølv, arsenik og svovl. Der er bivirkninger herved, blandt andet at man dør af det, så man er siden gået bort herfra. En effektiv behandling mod syfilis blev først udviklet i 1910.

Kvinderne i hans liv: Der kan have været tale om rigtigt mange. Man regner med at der i 1800-tallets Wien var omkring 10.000 prostituerede.

Eller måske slet ingen kvinder i hans liv? Der er grund til at tro at Schubert var homoseksuel. Flere i hans udelukkende mandlige omgangskreds var kendte for at være homoseksuelle.
Han boede i lange perioder hos sin bedste ven Franz von Schober, en ret fascinerende person, gruppens kultleder og som i hvert fald var homoseksuel og som af og til godt kunne lide at klæde sig ud som kvinde i sin store persiskinspirerede indrettede lejlighed. Schubert sendte ham flere breve hvis indhold, selv efter tidens standard, var overordentligt sentimentale.

I dag kan man sige, ’og hvad så hvis han var’? Kunne ikke være mere enig. Homoseksualitet blev først lovliggjort i Østrig i 1971, så der ville være grund til at gå stille med dørene dengang.

Franz Schubert kvinder

Franz Schuberts største værker

Som nævnt var Franz Schubert yderst produktiv med mere end 1000 værker bag sig. Langt de fleste blev først udgivet posthumt. Og de fleste heraf var Lieder, en musikalsk stilart hvor Schubert er kongen.

Lieder – vi vil pege på tre:

Gretchen am Spinnrade, D118 – skrevet i 1814.

Der Erlkönig, D328 – skrevet i 1815

Gute Nacht, D911 – skrevet i hans sidste år, 1828.

 

Symfonier
Franz Schubert er citeret for at sige følgende,Hvem kan komponere noget efter Beethoven?’

Han skrev flere symfonier som han efterlod i mere eller mindre færdig tilstand.
Alle komponister var i årtierne efter Beethovens død intimideret af dennes symfonier. Måske årsagen til at Schubert havde svært ved at få færdiggjort sine?

Den 8. symfoni – ufuldendt, men samtidig hans mest populære.

Den 9. symfoni – fuldendt og populær.

Klaver

Han skrev flere værker for piano, solo, duo, for to klaverer, for fire klaverer, endog for 8 klaverer! Nedenstående er de mest kendte. Her spillet af Alfred Brendel. 

Impromptus D. 899

Sonata 21 in B-flat Major, D.960. 

Fantasie in C-major ”Wanderer”, D.760.

Franz Schubert noder

De Wienerklassiske komponister

Wien var Europas musikalske hovedstad i årtierne omkring 1800. Datidens største komponister havde deres registreret adresse her. De hører hjemme under betegnelsen ”Wiener-klassicismen” og dækker perioden fra sen-barokken til før-romantikken.

Parnassos’ udsendte er i Wien i oktober 2020, hvor han tager på bytur og hilser på de største musikalske genier der bosatte sig i den østrigske hovedstad. Her er navnelisten:

Franz Joseph Haydn (1732-1809)
Antonio Salieri (1750-1825)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
[Franz Schubert (1797-1828)]
Carl Czerny (1791-1857)

Johann Strauss Sr (1804 – 1849)
Johann Strauss Jr (1825 – 1899)
Johannes Brahms (1833-1897)
Gustav Mahler (1860 – 1911)
Albern Berg (1885 – 1935)
Arnold Schönberg (1874 – 1951)

EBC

Burgtheater Wien
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.