Haydnsaal, Esterházy slot lidt uden for Wien

5 dage i kejserriget Østrig-Ungarn

Schloss Esterházy
Schloss Esterházy. Vi har lejet en længe heraf torsdag d. 29. september 2022

Wien, Europas centralmagt

Wien var i århundreder hovedstaden til et af Europas mest magtfulde riger, det Østrig-Ungarske kejserdømme.

Byen var også, i et lille årtusind, hovedsæde for det hellige romerske imperium. En svært definerbar historisk størrelse. Den franske filosof Voltaire sagde herom, ’det hellige romerske imperium er hverken hellig, romersk eller et imperium’.

Under alle omstændigheder, hvor der er magt er der rigdom. Hvor der er rigdom er der kunst. 

Parnassos har fået fat i nøglerne – bogstaveligt talt – til fordums storhed. Onsdag den 28. september 2022 og dagene frem åbner vi dørene hertil.

Parnassos ApS medlem af rejsegarantifonden 3404

Parnassos er medlem af rejsegarantifonden. De garanterer dine penge, mens vi er garant for dine oplevelser.

Ouverture - Palais Coburg

Palais Coburg i Wien er vært for atomforhandlingerne mellem Iran og stormagterne.
Det er selvsamme præmisser vi har lejet til denne rejses ’ouverture’ som begynder kl. 17.00 onsdag d. 28. september 2022.

Paladset råder over en vinkælder med 55.000 flasker vin. Et sortiment der blandt andet har opnået ‘The Grand Award’ af magasinet ’Wine Spectator’ i flere år.

Paladset arrangerer en guidet tour for os i kældrene. Der er strikse krav hertil. Vi skal efterlade vores mobiltelefoner – fotografering er ikke tilladt – før vi vandrer ned ad gangene for at møde flaskerne fra Mouton Rothchild og Chateau d’Yquem.

Når vi når frem til champagne-kælderen venter der os et glas fra Reims-distriktet. 

Aftenens middag står paladsets køkken for. Vi vil sidde i behagelige læderstole i ‘Der Gelbe Salon’. Vine skænkes i Riedel glas og menuen på Christofle tallerkner . (Bare rolig, vi har tegnet forsikring mod eventuelle ulykker).
Menu og vinmenu indgår i prisen. 

Palais Coburg Wien
Palais Coburg Wien

Slottet Esterházy i Eisenstadt

Torsdag kl. 13.00 står en bus klar ved vores hotel, Grand Ferdinand, for at tage os til Esterházy slottet, 60 km uden for Wien. Udover at det er et af de smukkeste barokke slotte i Europa – det bliver kaldt Mellemeuropas Versailles – har det også en stærk relation til den klassiske musik. Her boede og arbejdede komponisten Joseph Haydn i over 30 år.

Han var Wienerklassicismens grundlægger og derudover musiklærer/mentor til både Mozart og Beethoven. Parnassos har lejet den overordentligt smukke Haydn Saal, hvor Haydn sammen med sit orkester spillede værker – som han selv havde komponeret – for Østrigs adel.

En kvartet fra byens konservatorium (Ingen præmie for at gætte hvad det hedder, men det hedder ’Joseph Haydn konservatorium’) vil spille de værker som blev spillet i selv samme sal i anden halvdel af 1700-tallet. Du kan læse om koncerten her

Efter koncerten ledes vi ud til slottets Portiko som er lukket for publikum, åbent for os. Her vil slottets sommelier fortælle om de vine slottet producerer, som vi efterfølgende smager på, én efter én.
En lille pirouette, Haydn fik udbetalt 25% af sin løn i slottets vine. Vi smager derfor på hvad der var på hans lønseddel. 

Haydnsaal, Esterházy slot lidt uden for Wien
Haydnsaal, Schloss Esterházy. Fotograf Andreas Hafenscher

Hausmannskost in Wien

Torsdag tidlig aften tager bussen os fra Esterházys aristokrati og tilbage til Wien. På dette tidspunkt trænger vi alle til en pause fra renæssance, gotik, rokoko, barok og wienerklassicisme.

Vi har fundet den helt rigtige ’Heuriger’ restaurant hvor vi i gemütlichkeit skal have os en tre-retters wienerschnitzel menu. (der er selvfølgelig også en vegetarisk option).

Middagen er inklusiv i prisen. Faktisk alt beskrevne på denne side er inklusive i prisen. Se pdf-filen nederst hvor du kan se hvad du eksakt får for din betaling.

Wiener Heuriger
Wiener Heuriger

Hop-On-Hop-Off-Hop-On

Vi har lejet en dobbeltdækkerbus for vores fredag. Det bliver en fire-timers rejse hvor vi genopliver Wiens mange århundreder.
Gerti Schmidt, direktøren for den østrigske turistorganisation, tager os gennem den by ingen kender bedre end hende. Vi gør holdt ved Belvedère slot, Schönbrun palais, Zentral Friedhof…

Vores bus for en dag i Wien
Vores bus for en dag i Wien

Mozarthaus

I Wiens centrum og lige bag St Stephans katedralen, hvor henholdsvis Mozart og Haydn blev gift, finder vi ’Das Mozart Haus’, bygningen hvor Mozart og hans kone Constanze boede i de sidste år af hans alt for korte liv.

I dag er huset omdannet til et museum. Museet lukker dagligt kl. 18.00 men fredag aften har Parnassos skaffet sig nøglerne til huset, så vi har Mozarts hjem for os selv.

Museets guider vil guide os gennem Mozarts liv og levned. Dernæst ledes vi til Mozartsalen hvor pianisten Richard Tauber vil spille musikstykker ikke alene skrevet af Mozart, men også komponeret under samme tag.
Du kan læse mere om aftenen og koncerten her

Herefter vil vi nyde omgivelserne, mærke Mozarts ånd – samtidig med at et catering selskab tager over.
Drikke og ’nibbles’ herfra indgår i prisen.

Mozarts haus i Wien
Mozarts hjem og museum, som vi har lejet 30. september 2022. (c) Mozarthaus

Baroqued-out i Wien

Og lørdagens program?
Naturligvis er du velkommen til blot at lade lørdagen være i individets tegn. (Wien er et slaraffenland hvad indkøb af tøj og andet angår, og prisforskellen mellem København og Wien er til sidstnævntes fordel).
Vi har følgende plan for lørdagen i dagstimerne – og før det går løs igen om aftenen.

Et par uger før afrejse, udsender vi en pamflet med en række forskellige guidetilbud, som indgår i prisen. Vi splittes op i mindre grupper og du får herved et mere intimt kendskab til hvad der vil interessere dig mest. Det kunne for eksempel være: 

Kejserinde Sissi
Kejserinde/empress Sissi

Prostitution i Wien

Gerti Schmidt kan også, hvis det har nogens interesse, tage os gennem følgende mere slibrige tur: Omkring år 1800 var der syndigt mange prostituerede i Wien. Man mener at der på ethvert givent tidspunkt har været omkring 10.000.

Johannes Brahms, der boede i byen, var sandsynligvis en flittig gæst. Faktisk, ikke så få komponister døde af syfilis. Det skete formodentligt også for endnu en Wiener-beboer, Franz Schubert. Men det behøver vi jo ikke tænke på når vi lytter til deres musik.

Vi har kig på Hundertwasser museet. Wien er desuden en by, hvor der er en række meget fine auktionshuse. Vi har adgang til en af disse.

At tage gennem byen for at lære om den jødiske befolkning i 1800-tallet er også en interessant mulighed. Eller besøge kejserinde Sisis gemakker. Kejserinden, hvis liv vil minde dig om Lady Dianas. 

Ikke at forglemme den østrigske milliardær, Heidi Hortens, museum som åbner sommeren 2022. Der loves at den bliver ‘second to none’.

Prostitution i Wien
A Lady of the Night

Wiener Staatsoper

Wiener Staatsoper er, sammen med la Scala i Milano og Bolshoi teatret i Moskva, det fineste opera- og ballethus i Europa – og dermed i verden. Her er ingen sopran uden det høje C.

At træde ind i bygningen er både mytisk og magisk. Huset blev indviet i 1869 og har set og lyttet til de største kunstnere siden da. Eksempelvis, komponisten Gustav Mahler var fra 1897 og et årti frem, husets chefdirigent. Du kan læse om Wiener Staatsoper her

Operabilletten, er i prisgruppe 5 (ud af 9). Den koster 79 euro og indgår i rejsens pris. Ligeledes i rejsens pris venter der dig et glas champagne og vin i pausen. 
Ønsker du at opgradere og sidde på de første rækker kan vi sagtens arrangere det, så du blot betaler prisdifferencen på de 79 euro. Du kan se de andre prisklasser og tilknyttede sæder her

Men uanset hvor man sidder, vil timerne i denne sal blive rejsens kunstneriske højdepunkt. 

I øvrigt, der er skærme foran alle sæder i teatret. Teksterne til operaens sange ruller løbende op, så man bedre kan følge med. De er i forskellige oversættelser, inklusive engelsk naturligvis. Du kan også vælge blot at slukke for skærmen.

Operaen begynder kl. 19.00 og slutter omkring kl. 22.00. Vi ser hvad resten af aftenen ellers har at byde på.

Staatsoper Wien
Wiener Staatsoper

Lotte Heises Wien

Fotomodel, skuespiller, talk-shows foredragsholder med meget mere. Lotte Heise kræver næppe megen introduktion for et dansk publikum. Hun har i et lille årti stået for Danmark Radios program ’Bravo’  som sendes hver lørdag. Udsendelserne er helliget opera. Kun opera. Heraf kan udledes at få ved mere om opera end Lotte Heise.

Hun har besøgt Wien utallige gange, uden nogen af gangene ikke også at have besøgt Wiener Staatsoper. Og hun kender ikke så få af de i alt 1.000 personer der arbejder for denne ypperlige institution. 
Lotte støder til os om lørdagen, hvor hun har lovet at give os en kort introduktion til opera generelt, og dernæst den opera specifikt som vi skal overvære samme aften. Vi ved endnu ikke hvilken opera vi skal se. Programmet for oktober offentliggøres først i begyndelsen af maj.

Og nu ved vi pr 9. maj det! Vi skal overvære Rigoletto af Giuseppe Verdi. Lotte har netop i dag, d. 11. maj, sendt os følgende beskrivelse. 

Lotte Heise og Wien
Lotte Heise, der tager os med til Staatsoper

Lotte Heises beskrivelse af Rigoletto

Giuseppe Verdis Rigoletto, er min absolut yndlings Verdi opera! Jeg har set den et utal af gange og alligevel stortuder jeg hver eneste gang – og flere gange undervejs.

Kort fortalt: Den pukkelryggede hofnar, Rigoletto, elsker sin datter, Gilda, over alt på jorden, da hun er det eneste han har, i sit ensomme, ydmygende liv.

Den dameglade, på grænsen til magtsyge hertug, får øjne for Gilda og voldtager hende.

Rigoletto vil have hævn…og så går det helt galt.

Wiener Staatsoper stiller op med et stærkt cast. Især kan jeg ikke vente med at opleve Simon Keenlyside, som jeg har set spillet mange gange.
Det samme gælder for den unge fremadstormende sopran, Erin Morley, der debuterede på La Scala i Milano.

An der schönen blauen Donau

Søndag formiddag skal vi igen med bus.

Hvis man fra Wien tager en sejltur på Donaufloden vil det meste af turen foregå langs Wiens kontorbygninger og industrikvarterer. Det er selvsagt ikke særligt romantisk eller idyllisk.

Vores bus tager os derfor først til prins Ferdinands slot – prinsen som blev myrdet i Sarajevo i 1914 og som var gnisten der antændte 1. verdenskrig.

Herefter stiger vi ombord på en båd der sejler os langs Donaus bredder og gennem den tyske romantik.

NB: Vi vil være tilbage i Wien senest kl. 17.00. Det vil sige at hvis du tager et fly hjem søndag aften må dit fly helst ikke lette før kl. 20.00. Vi kigger på logistik og behov når vi nærmer os rejsen. Bussen vil på tilbagevejen kunne stoppe et strategisk godt sted for videre rejse til lufthavnen. Du kan i så fald tage din kuffert med i bussen.

Donaufloden Østrig
Donaufloden Østrig

A pro pos tilbagerejsen. Som beskrevet i pdf-filen indgår flytransport ikke i prisen. Da vi bliver mange, 50+ gæster, og hvis vi alle rejste med samme fly, vil vi være med til at presse prisen betydeligt op på netop den afgang. Det vil fordyre rejsen unødvendigt. 

Hotel Grand Ferdinand

For at få mest udbytte af femstjernede oplevelser er det bedst at bo på et femstjernet hotel. Vi har lige nu reserveret en snes værelser på hotel Grand Ferdinand i byens centrum, 3 minutter fra Musikverein – endnu en legendarisk koncertsal – og 6 minutter fra Wiener Staatsoper. Hotellet byder på tre restauranter og en lounge/club samt swimmingpool på toppen af hotellet.

Medlemmer af klubben og hotellets gæster har adgang hertil. Stedets ’ambiance’ er i sig selv en oplevelse værd. 

NB, for dem der vælger et værelse for 3 eller 4 personer har vi et par luksuriøse to-værelses hotellejligheder (57 kvm) med eget mini-køkken til rådighed, blot to minutters gågang fra Grand Ferdinand (og naturligvis, I får stadig adgang til Ferdinands bar).

Hotel Grand Ferdinand, Wien
Hotel Grand Ferdinand, Wien
Schloss Esterházy
Schloss Esterházy. Vi har lejet en længe heraf torsdag d. 29. september 2022

Og vores mission er?

Hvad er formålet med Parnassos.dk? 

Jo, vi ønsker at skabe eksklusive oplevelser – uden at være ekskluderende.
Vores rejser er ikke i den billige ende, men de er alligevel tilgængelige for en større del af et rejseelskende publikum.

‘Tricket’ er at være en stor gruppe. Vi taler om 50+ personer. At være mange skaber i sig selv dynamik. En stor gruppe giver et større budget, som igen gør at vi kan finansiere ægte unikke oplevelser, hvilket vil være uden for rækkevidde for langt de fleste af os, hvis vi handlede på egen hånd.

Formålet er, at rive os alle ud af vores hverdag, så du spørger dig selv når du er hjemme igen, ’oplevede jeg virkelig det som jeg tror jeg oplevede’? 
Det vil dit kamera bekræfte. Bortset fra Palais Coburgs vinkældre. De må forblive på din indre nethinde.  

Hvad får man helt præcist for 13.000 kr. ?

English version. What exactly do you get for your money?

Dato

28 sep 2022 - 02 okt 2022

Pris

13000 dkr.

Mere info

Bestil her
Kategorier

Arrangør

Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 København
Tlf
+45 52736316
Email
overtoner@parnassos.dk
Bestil her
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter