Haydnsaal, Esterházy slot lidt uden for Wien

Haydn Saal koncert i Esterházy

Haydn Saal - Esterházy slot

Haydnsaal, Esterházy slot lidt uden for Wien
Haydnsaal, Schloss Esterházy. Fotograf Andreas Hafenscher

I Esterházyslottets midte findes Haydn Saal, en af Europas smukkeste barok-koncertsale. Her arbejdede Joseph Haydn for den hovedrige Esterházy-familie. Hans ansættelseskontrakt er fra 1. maj 1761 og den blev først opsagt 3 årtier senere.

Han blev fritstillet i 1790 hvorefter han begyndte et liv som selvstændig komponist – uhørt for sin tid.

Han er blandt de mest kreative komponister fra den tid. Han kan med rimelig blive betragtet som Wiener-klassicismens far, som symfoniens far – og det var Haydn der startede den tradition, at publikum ikke klapper mellem satserne i et musikstykke, for ikke at forstyre den indre sammenhæng i musikstykket. En tradition der lever i bedste velgående den dag i dag.

Esterházy - Mellemeuropas Versailles

Schloss Esterházy
Schloss Esterházy. Vi har lejet en længe heraf torsdag d. 29. september 2022

Esterházy slottet befinder sig cirka 60 km. fra Wien. En bus tager os fra Østrigs hovedstad kl. cirka 13.00 samme torsdag. (og den tager os også tilbage til byen efter koncerten).

Transport i 1700-tallet var besværligt og i hvert fald altid langsomt. Og det gjorde, at Haydn det meste af sin karriere befandt sig i periferien af den klassiske musiks hovedstad, og tilknyttede musikalske netværk. Han udtrykte det med at ’isolationen tvang mig til at være original’.

Men naturligvis besøgte han Wien i disse årtier. Han var Mozarts mentor, som han udviklede et nært venskab til. Og han var musiklærer til Beethoven. Deres relation, til gengæld, var ’complicated’.

Haydns originalitet vil blive udstillet under vores koncert med et nik til hans protegé, Mozart. Det er Eisenstadts strengekvartet, bestående af Sophia Nemeth, Johanna Paola Chauta Murcia, Medina Celia Muniz og Ana Spahn som lægger bue til nedenstående program. 

 

Vinsmagning, med udsigt over slotshaven

Portikus Esterhazy
Portikus - Esterházy

Til Esterházy-slottet er der knyttede betydelige vinmarker. Og hvad der jo er en ganske charmerende detalje, op til 25% af Haydn løn blev udbetalt i slottets vine

Hos Parnassos er vi af den overbevisning at for fuldt ud at forstå Haydns musik bliver man nødvendigvis nødt til at smage på hvad der var på hans lønseddel.
Når koncerten er slut, ledes vi derfor ud til slottets Portiko, med udsigt over dets imposante slotshave. Her vil slottets sommelier fortælle om, og lade os smage på, slottets og egnens vine. De går godt sammen med Grammelpogatscherl og Käsepogatscherl brød, som vil være til rådighed på terrassen. 

Dagens program slutter ikke her. Vi tager på en Heuriger restaurant, nær slottet før bussen bringer os tilbage til Wien før midnat. 
Dagsturen koster 1000 kr. og inkluderer bus/koncert/vinsmagning/middag. Det er kostprisen. Vi synes bare det kunne være skjovt at fylde Haydn-salen op med gæster.  

BEMÆRK: Haydn-turen indgår i vores rejse til Wien fra d. 28/9 – 2/10, som du er velkommen til at læse om – og tilmelde dig. Her er der et begrænset antal pladser, mens der er et – næsten – ubegrænset pladser til denne dagstur (Haydn-salen, som vi har lejet, råder over 500 sæder).  

Program

Aftenens program

Joseph Haydn
Divertimento i e-mol, Hob XVI/47
W.A. Mozart
Divertimento i d-dur, KV 125a
Joseph Haydn
Strygekvartet i g-mol, Hob. III/74

Dato

29 sep 2022
Expired!

Tid

13:00 - 23:00

Pris

1,000.00.-

Mere info

Bestil her

Lokation

Eisenstadt
Eisenstadt
Kategorier

Arrangør

Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 København
Tlf
+45 52736316
Email
overtoner@parnassos.dk
Bestil her
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter

Denne måneds nyhedsbrev beskæftiger sig med vores champagne-reception i “Rote Salon” hos prinsesse Anita von Hohenberg d. 2. oktober 2022.

Rote Salon Anita von Hohenberg Schloss Artstetten

Vi benytter os af cookies for løbende at forbedre vores hjemmeside. Ved at trykke ok accepterer du brugen af disse cookies.