Michelangelos højt hævede rådhusplads
Parlamenter over hele verden er opkaldt efter Capitol-højen i Roms centrum. Men ingen af dem kan i skønhed måle sig med Michelangelos rådhusplads i midten af Rom. Stedets historie går flere tusinde år tilbage.
Det er her man finder Romulus og Remus, der bliver diet af en hunulv. I dag rummer renæssancepaladserne Det Kapitolinske Museum, som man kalder det på dansk og er et af verdens mest enestående. Og hver lørdag fyldes pladsen med brudepar, som skal giftes inde i Palazzo dei Conservatori.
Hver lørdag formiddag er Piazza del Campidoglio på Capitol-højen i Rom omdannet til én stor bryllupsplads. Dusinvis af brudepar med deres følge myldrer rundt på Michelangelos stjerneformede brolægningsmønster. Det starter tidligt på formiddagen og kan fortsætte til et stykke ud på eftermiddagen.
Hvide brude med slør og slæb krydser rundt mellem hinanden skarpt forfulgt af bekymrede og emsige mødre, der sørger for at alle folder og læg sidder korrekt, så datteren kan gøre det, der er så vigtigt i Italien – nemlig at gøre en bella figura.
Selve bryllupsceremonien foregår inde hos giftefogeden i et af vielseslokalerne forrest i Palazzo dei Conservatori.
Herfra strømmer Vivaldi-musikken ud fra en skrattende højttaler. En politibetjent i fuld galla og hvid tropehjelm samt ikke mindst den jaketklædt giftefoged med et – lidt slidt – bandolièra på skrå over sin torso skal bidrage til at gøre den borgerlige ceremoni både festlig og højtidelig.
Jeg har selv oplevet det på allernærmeste hold. Og ikke blot ved at snige mig ind til et globryllup. Jeg er selv blevet gift i Palazzo dei Conservatori oppe på Capitol-højen i Rom – dog ikke på en lørdag, men en helt almindelig onsdag for over 25 år siden. Og det var en ret speciel oplevelse, som jeg kan berette om ved en anden lejlighed.
”Verdens hoved”
Piazza del Campidoglio er Roms rådhusplads. Siden antikkens første dage har Capitol-højen været Roms politiske centrum. De gamle romere anså den også for at være verdens centrum. Derfor kaldes højen for Capitolium. Det er en sammenstilling af ordene capite og toli. Capite kommer af caput, der betyder ”hoved”. Toli betyder ”verden” – altså ”Verdens hoved”.
Det er den helligste af Roms syv høje. Og efter at en etruskisk bosættelse var blevet fordrevet, blev Roms første Jupiter-tempel rejst på toppen af Capitol-højen for over 2.500 år siden. Med udsigt direkte ned til Forum Romanum holdt antikkens romerske senat altid sit første årlige møde i Jupiter-templet. Derfor kom Capitol siden til at give navn til andre parlamenter rundt om i verden – bl.a. det amerikanske på Capitol Hill i Washington DC.
I dag er Jupiter-templet for længst gået til. Men til langt op i middelalderen var dets ruiner rammen om Roms senatsbygning, et par skumle fæstninger samt byens markedsplads og henrettelsesplads. Det var her, byens nyvalgte senatorer mødtes i 1143, da de efter et folkeligt oprør mod pavedømmet blev udpeget til at styre det uafhængige Rom. Det blev dog blot en kortvarig affære. Men pinsenat, den 19. maj 1347, gentog adelsmanden og senatoren Cola de Rienzo forsøget.
I nattens mulm og mørke indtog han Capitol og udråbte den Romerske Republik, som skulle forene hele Italien.
Året efter måtte han flygte fra Rom, og i 1354 endte han sine dage i en galge nedenfor Capitol-højen, hvor hans lig i to dage hang til beskuelse på Piazza di San Marcello. I dag betragtes han som en helteskikkelse. En stor boulevard i Prati-kvarteret nær Vatikanet er opkaldt efter ham, og på venstre side af trappen op til Campidoglio står der en lille statue af Cola de Rienz
En medtaget rytterstatue
I dag er Palazzo dei Senatori – ”Senatorernes Palads” – stadig Roms rådhus. Sammen med resten af Piazza del Campidoglio er det skabt af Michelangelo, der i 1500-tallet fik til opgave at designe en helt ny plads. Rådhuset i midten og med bagsiden ud mod Forum Romanum fik en ny renæssancefacade. De to renæssancepaladser, Palazzo dei Conservatori og Palazzo Nuovo, blev opført.
Og bronzestatuen af den gamle kejser og filosof, Marcus Aurelius den eneste overlevende rytterstatue fra antikken – kom til at danne centrum for pladsen.
I dag er den antikke rytterstatue dog blev fjernet. I 1990 havde luftforureningen taget så hårdt på den næsten 1.850 år gamle rytterstatue, at den måtte flyttes ind i Palazzo Nuovos gård, hvor store glasvinduer beskytter den mod bilernes udstødningsgasser, og hvad der elles har tæret på dens bronzepanser. Og det er naturligvis den “ægte vare” vi kan beundre når vi lejer hele museumskomplekset d. 1. marts 2025 om aftenen. Du kan læse videre om rejsen her.
Til gengæld kan de mange romerske brudepar og alle vi andre nu opleve en nøjagtig kopi af den oprindelige rytterstatue, som har indtaget pladsen på den tomme sokkel midt på den plads, der er blevet betegnet som ”verdens smukkeste”.
Sekularisering og juristeri
Og nu vil nogen måske spørge, hvorfor der bliver gjort så meget ud af et borgerligt bryllup, når der er fyldt med historiske kirker på næsten hver eneste plads og rundt om hvert eneste hjørne i Rom. Og man oven i købet har en katolsk kirke, som ikke sparer på de ceremonielle udskejelser?
Det er der også et par forklaringer på. Dels har den almindelige sekulariseringen også sat sit aftryk på den romerske befolkning. Samtidig skal det huskes, at hvis man allerede er fraskilt, så kan man ikke sådan lige uden videre blive igen blive gift katolsk. Samtidig er der en lang tradition for at blive gift borgerligt, inden man får vielsen bekræftet ved et kirkeligt bryllup – eller omvendt.
Et kirkeligt bryllup i Italien har nemlig i sig selv ingen juridisk gyldighed. Derfor traditionen med borgerlige vielser, hvor mange så dropper det kirkelige bryllup og gør et stort nummer ud af festlighederne efter at have været inde hos giftefogeden i vielsesgemakkerne i Palazzo dei Conservatori.
Det skal dog bemærkes, at man i dag godt kan få juridisk anerkendelse af en kirkelig vielse. Det kræver dog, at man inden for ti dage møder op med sin katolske vielsesattest og alle de øvrige nødvendige papirer, attester og stempelmærker, som der kræves for at få sit ægteskab juridisk godkendt.
En fødselsdag baseret på myter
Selv om et bryllup på Capitol er en af de centrale begivenheder i mange menneskers liv, så har stedet en endnu større betydning for den romerske historie. Capitol anses simpelthen for at være Roms fødested. Hvert år, når man den 21. april fejrer Roms fødselsdag, er Capitol i centrum.
Fra tidlig morgen sættes der fyrfadslys rundt på alle balustrader og gesimser. Og når mørket falder på, strømmer romerne til. Mange benytter sig af, at der denne ene dag om året er gratis adgang til Capitol-museet i både Palazzo dei Conservatori og Palazzo Nuovo, hvor man finder nogle af verdens ældste kunstsamlinger. Ja, romerne står bogstavelig talt på nakken af hinanden for at komme ind.
Set nede fra Piazza Venezia, hvor Mussolini holdt sine opildnende taler til romerne fra balkonen på Palazzo Venezias balkon, ligner det et eventyrslot med de mange tændte fyrfadslys. De starter helt nede ved bunden af Michelangelos høje rampelignende trappe, der fører op til toppen af højen, hvor de levende lys tegner konturerne af de tre paladser, der omslutter Piazza del Campidoglio.
Romolus og Remus
Ingen ved præcist, hvornår byen egentlig blev grundlagt. Historikerne skændes fortsat om, hvorvidt det er ca. 2.700 eller ca. 3.200 år siden. Derfor har romerne – som i så mange andre tilfælde – valgt at holde sig til myterne. Og de fortæller, at Rom blev grundlagt den 21. April år 753 f. K. Det var den dag, Romolus ifølge overleveringen dræbte sin tvillingebror Remus, fordi de var kommet op at skændes om, hvem af dem der skulle grundlægge den nye by.
I dag er både Romolus og Remus dog med til fødselsdagsfesten. Den kendte statue, hvor de begge dier en ulvinde, står lige til venstre for rådhuset. Og selve ulven er lige så gammel som myten. Den blev skabt af de gamle etruskere, inden de blev fordrevet fra Rom. De to diende tvillinger blev først føjet til skulpturen, da man byggede Michelangelos nye Capitol i 1500-tallet.
(Historien om Kapitol-højen, som den kaldes på dansk, blev i sin oprindelige form bragt i kultbogen ”Rom under fire øjne”. Forfatteren hedder… Poul Arnedal og fotos af Søren Rud.)