Pomp og pragt i Wien
Pomp og pragt i Wien, oktober 2024
Reception hos ærkehertug Ferdinands oldebarn
NB! DENNE REJSE ER NU UDSOLGT.
Med mindre du ikke har, har du utvivlsomt besøgt Berlin, Paris og London talrige gange. Fuldt forståeligt. Wien, derimod, får knap så megen opmærksomhed. Det mener vi er en fejl. Det vil vi gerne råde bod på.
Østrig-Ungarn, med Wien som hovedsæde, var i århundreder et af Europas mest magtfulde imperier, med tilhørende kulturelle og intellektuelle skatte, beriget af Erwin Schrödinger, Sigmund Freud, Gustav Klimt…
Dertil havde musikkens allerstørste ånder, Beethoven, Mozart, Schubert, Brahms, Haydn, Mahler – listen er lang – alle deres bopæl her.
Vi nød to overdådige rejser i Wien i 2022 og 2023. Sådan bliver vores rejse anno 2024 også, hvilket vi tror du vil give os ret i, efter du har læst nedenstående.
Når vi, fredag d. 25. oktober 2024 kl. cirka 14.00 har fået tildelt vores værelser på det centralt placerede Hotel Regina, venter følgende os:
Parnassos.dk ApS er medlem af ‘the Vienna Experts Club’ og samarbejder med den skandinaviske afdeling af the Austrian National Tourist Office (ANTO). Vi er ligeledes medlem af rejsegarantifonden. Sidstnævnte garanterer dine penge, mens vi er garant for dine oplevelser.
Palais Coburgs seks vinkældre
Skal man opsummere rejsen til Wien med et ord, vil det være ”eksklusivt”. Rejsens første oplevelse finder sted i Palais Coburgs imposante bygning, hvor vi straks bevæger os ned i paladsets katakomber, hvor dets seks vinkældre byder os velkommen. Én helliget fransk champagne, én til den nye verdens vine, én til Europas ypperste druer, én helliget spanske og portugisiske vine, én til Østrigs egne flasker og slutteligt én til chateau d’Yquem.
60.000 flasker at beundre og misunde, heriblandt den ældste i kollektionen, Rüdesheim Apostolske vin fra år 1727.
Og der bliver naturligvis tid og plads til smagsprøver. Du kan desuden købe en hvilken som helst vin med hjem, inklusiv den dyreste i kollektionen, en magnumflaske til 240.000 euro. Den skulle efter sigende smage dejligt.
Bösendorfer Saal i Wien
Herfra tager vi videre til vores første privatkoncert. En vi ser temmelig meget frem til. Anekdoten er som følger: den store russiske pianist, Vladimir Horowitz, blev engang spurgt hvilket flygel der var hans præference, til hvilket han svarede,
Når jeg spiller Bach vælger jeg et Steinway, når jeg spiller Beethoven foretrækker jeg en Bösendorfer.
Begge flygelmærker er blandt de fineste i verden, og Bösendorfer har hjemme i Østrig. Og i selveste den mytiske Musikverein bygning, findes den lille elegante sal, Bösendorfer Saal, med plads til cirka 40 personer.
Den råder vi over fra kl. 18.00 fredag den 25. oktober. Vi har fået Irina Kandinskaya til at spille for os. Hun var elev af følgende to russiske giganter: Sviatoslav Richter og Stanislav Neuhaus. Hun vil spille værker af Stravinsky, Tchaikovsky – og Beethoven naturligvis. Der er mulighed for at stille spørgsmål efter koncerten. Herefter går vi vores første aften i møde i Wien – med stil.
Café Centrals Arkandenhof
I tilknytning til en af de mest berømte caféer i verden, Café Central, findes deres mageløse Arkandenhof. Vi råder over hele etablissementet denne aften. Vi har vores egen private indgang hertil. Så slipper vi for at stå i den endeløse kø foran caféen.
Middag og tilhørende wine-pairing er inkluderet i prisen på 11.800 kr.
Faktisk alt beskrevne på dette opslag er inkluderet i prisen. Se pdf-filen nederst, hvor du kan se hvad du præcist får for dine penge.
En sporvogn og en pige til
Lørdag formiddag den 26. oktober tager vores guide, Wiens turistdirektør Gerti Schmidt, os på en tour gennem byens historie og arkitektur i vores egen private sporvogn.
Mens vi venter på grønt lys – bogstaveligt talt – fra Wiener Linien til at kunne bruge byens offentlige spor, har Gerti sørget for at to servitricer serverer bobler for os i vores medbragte plastikkrus.
Vi kørte i samme sporvogn under vores forrige besøg i Wien i oktober 2023. Denne herre var lidt bekymret for, om det måske vil blive en smule kitsch, men det viste sig at være et sjovt og charmerende indslag.
Desuden, for ikke så få af vores københavnske gæster, blev det også en rejse af nostalgisk karakter. Lyden, indretningen samt billetterne eller ”billetterne” var ikke ulig hvad man oplevede i sporvognene, der kørte på de københavnske gader og stræder anno 1970erne.
Beethoven, hans hjem - hans Heuriger
Vi stiger af sporvognen i Heiligenstadt i udkanten af Wien.
For foden af ‘Heiligenstadt højene’ skal vi besøge en af Wiens kendteste bysbørn, Ludwig van Beethoven. Hans bolig lå på Probusgasse 6 og er i dag omdannet til et meget elegant museum. Det var hans hjem – der også fungerede som en slags sommerhus – fra 1792 til hans død 26. marts 1827. To Beethoveneksperter står og venter på os i døren.
I øvrigt, et af hans første værker i huset var klaversonate nr. 17, ’Der Sturm’. En aften oplevede Beethoven en hest i galop lige uden for sit vindue. Det inspirerede ham til at skrive 3. sats af sonaten, der varer knap 7 minutter, her spillet af Valentina Lisitsa.
Beethoven, han er vitterligt en af musikkens giganter.
For enden af vejen finder vi Wiens mest pastorale ’Heuriger’ restaurant, som var Beethovens stamværtshus. (hans yndlingsdrik var Østrigsk rosé). Her skal vi nyde vores frokost før bussen tager os tilbage til hotellet, hvor vi har tid nok til at blive ladet op før det går løs igen. Frokosten er inklusiv, mens drikkevarer er mellem dig og restauranten.
Musikverein eller Wiener Staatsoper?
Dette bliver Parnassos’ 3. tur til Wien. De forrige to, tog vi i Wiener Staatsoper, et af den klassiske musiks ypperste templer. Der er endnu en mytisk af slagsen i byen: Musikverein. Men vi kan kun nå én af dem.
Så hvilken en vælger vi til vores aften, lørdag 26. oktober? (i øvrigt Østrigs nationaldag). Vi vil lade det endelige program – der bliver forkyndt i løbet af april – beslutte for os, med ønsket om at få så megen kulturel valuta for pengene som muligt. Det endelige valg nævnes naturligvis her og for dem af jer der har bestilt rejsen inden da, sender vi også en mail til dig herom.
Men lige et par ord om Musikverein, hvor verdens fineste symfoniorkester, Wiener filharmonikerne, har hjemme. Bygningen er designet af den danske arkitekt, Theophil Hansen og blev indviet i 1870. Det er her at den årlige nytårskoncert i Wien afholdes. Det var også her, at den såkaldte ”skandalekoncert” blev fremført 31. marts 1913.
Programmet bestod af musik skrevet af komponisterne fra den 2. wienerskole, med Arnold Schönberg i spidsen.
Denne avantgardemusik blev for meget af det gode for aftenens publikum. Der opstod tumult og impresarioen for aftenens program, Erhard Buschbeck, gav efterfølgende en af tilhørerne en lussing.
Udover at der kom en sag ud af det, blev lussingen også berømt i kraft af operettekomponisten, Oscar Strauss’, vidneudsagn, idet han fortalte dommeren at lussingen havde været aftenens eneste harmoniske lyd.
Koncert eller opera slutter omkring kl. 22.00. Natten vil stadig være ung og vi finder et sted for dem der har lyst til en post-theatre middag. Denne indgår ikke i prisen.
Besøg hos prinsesse Anita von Hohenberg
Søndag formiddag tager vi med bus til det idylliske Wachau-distrikt lidt uden for Wien. Efter et ophold i en ganske charmerende lille by ved Donau-flodens bred, fortsætter bussen og fører os til en ganske særlig vært.
Vi er overordentligt stolte over at kunne meddele, at ærkehertug Ferdinands oldebarn, prinsesse Anita von Hohenberg, som bor på Schloss Artstetten, vil modtage os i hendes hjem til en champagne-reception søndag d. 27. oktober. Det var den eneste dag hvor hun havde plads i sin kalender i efteråret 2024, og er den primære grund til at vi har valgt netop denne weekend til vores tur til Wien.
Hendes oldefars skæbne havde uoverskuelige konsekvenser for det europæiske kontinent. Attentatet mod ham og hans kone, grevinde Sophie von Chotek, den 28. juni 1914 i Sarajevo, var som bekendt starten på 1. verdenskrig, som satte hele det gamle kontinent i brand. Parret begravet i familiens krypt i slotskælderen som vi også besøger.
Prinsesse Anita vil holde en tale for os, og der bliver efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål. Vi er sikre på at det bliver endnu et af rejsens højdepunkter.
"Umberto Ecos kloster"
Ved Donauflodens bred – og få kilometer fra Schloss Artstetten – finder vi et af verdens mest imponerende klostre, det knap 1000 år gamle benediktinerstift i Melk. (indviet i år 1089). Bygningerne gemmer på utallige relikvier af helgener samt en træsplint af Kristi kors. Ikke nok med det, én af de splinter, hvor man tydeligt kan se hans størknede blod. Vi lader det være op til dig, at vurdere troværdigheden heri.
Vi besøger klosteret sidst på eftermiddagen, hvor husets guide viser os rundt i dets haller og sale, ikke mindst det store bibliotek som man, inden for rammerne af kunstnerisk frihed, genfinder i Umberto Ecos roman, Rosens navn.
Orgelkoncert i Melk Stift
Efter ordinær lukketid arrangeres der en orgelkoncert for os i klosterets guddommeligt smukke kirke, med cheforganisten Josef Schweighofer ved orglet, med et 45 minutters program besående af Buxtehude, Bach og Liszt.
Når orgelets toner er forstummet, bevæger vi os til stedets pavillon hvor en sommerlier fortæller om klosterets egne producerede vine – inklusive smagsprøver.
Herefter serveres der en middag for os i klosterets frokostrestaurant – de åbner dørene specielt for os. Vinsmagning og middag er inkluderet i prisen, mens vine til middagen er mellem dig og restauranten. Herefter tager bussen os tilbage til Wien, pænt sent om aftenen.
Den Imperiale Habsburgske samling
Mandag d. 28. oktober er den, for os, store museumsdag. Vi synes at det kunne være sjovt at skabe følgende kontrast: Et guidet besøg i det fabelagtige Historisches museum tidligt om eftermiddagen, hvor vi ser den store Rembrandt-Hoogstraten udstilling, sammen med besøgende fra alle verdenshjørner. Så langt så godt.
Men, har du nogensinde prøvet at have et museum for dig selv? Det har du under vores rejse. Hele to, faktisk. Endog de to ypperste i Wien.
Palais Liechtenstein - alt der glimrer er guld
Rundt omkring i verden, er der private museer og kunstsamlinger som VIP-gæster kan besøge uforstyrret. Præsidenter, milliardærer og kendte popsangere. Den slags. Sådan en privat samling finder du i Stadtpalais Liechtenstein i Wien. Sådan en skal vi besøge.
En af Europas rigeste familier, Liechtenstein familien, har givet os adgang til Stadtpaladset. Et palæ som netop er blevet sat i stand for den nette sum af 120 millioner euro, betalt ud af familiens egne lommer. Indrømmet, inflationen har været hård ved os den seneste tid, men vi synes nu alligevel at man får meget for 900 millioner kroner.
Mandag sidst på eftermiddagen slår de porten op for os. Efter at have fået et glas vin i en af deres sale, står deres to ‘in-house’ kunsteksperter klar til at vise os familiens privatmuseum, lukket for offentligheden og, som nævnt, forbeholdt VIP-gæster. Men, efter vores mening, er vi ret beset også VIP-gæster.
Der vil gå et gisp igennem vores gruppe, når vi når frem til familiens balsal, som er næsten overjordisk smuk.
Oberes Belvedere
Vi fortsætter the VIP-treatment i fineste stil om aftenen. Samme filosofi som ovenstående besøg i Stadtpalais Liechtenstein gør sig gældende, når vi mandag aften råder over hele Oberes Belvedere slot.
Man vænner sig forbavsende hurtigt til denne særbehandling. Risikoen, naturligvis, er at det bliver sværere efterfølgende at gå tilbage og besøge museumsudstillinger med store menneskemængder omkring sig.
Måske har du besøgt det imponerende Belvedere slot og museum i Wien? En betagende permanent udstilling med Picasso og Monet malerier en masse på væggene, samt naturligvis verdens største samling af den østrigske kunstner Gustav Klimts værker, heriblandt Kysset.
Efter at vi har fået skænket champagne og budt på canapeer, splitter museets specialister os op i små grupper og tager os til slottets allerhelligste.
Men aftenen er ikke slut endnu…
Quator Vivant fra Haydn konservatoriet
Efter rundvisningen af det ypperste indenfor europæisk malerkunst, går vi til endnu en enorm sal i Oberes Belvedere, hvor kvartetten, Quatuor Vivant, fra Joseph Haydn konservatoriet i byen Eisenstadt, lidt uden for Wien, venter på os.
Vi havde glæde af kvartetten da vores gruppe besøgte Eisenstadt i 2022. Her fortryllede de os i Haydn salen, som du kan se på billedet. Selv samme sal, hvor Haydn i midten af 1700-tallet arbejdede for og underholdte den hovedrige Esterhazy-familie og dets gæster i knap 30 år.
Fotoet blev taget umiddelbart efter vores koncert torsdag 29. september 2022. Et dejligt minde. (Vores gæster var allerede gået til slottets Portico, hvor stedets sommelier serverede husets mange vine for os).
Vores ophold på Belvedere i Wien vil vare til cirka kl. 21.00. Til den tid er vi nok mange, der har lyst til at tage på restaurant. Vi har kig på en folkelig én af slagsen i nærheden, som serverer byens bedste Wienerschnitzel. Middagen er på Parnassos’ regning. Drikkevarer er mellem dig og restauranten.
Tirsdagens valg
Programmet er, tror vi at du vil give os ret i, ganske kompakt. Derfor, når vi når frem til tirsdagen, er der sikkert mange af jer der ønsker at nyde byen i eget tempo. Vores erfaring fortæller os at cirka halvdelen af vores gæster tager hjem denne dag, den anden halvdel vælger en ekstra dag. (som du kan tilkøbe under købsprocessen).
Det kan være, at du blot har lyst til at bruge dagen til at vandre rundt i gader og stræder og nyde en frokost i Naschmarkt distriktet, hvor du finder restauranter til enhver gane.
Hvis du ikke har fået museer nok i løbet af vores program, er der yderligere omkring 100 museer at vælge iblandt i Wien.
Vi kan anbefale at du tager et aftenfly hjem, så du har ekstra tid til at nyde denne enestående by.
4* Hotel Regina
Valget i år er faldet på Hotel Regina, et fire-stjernet hotel, hvis værelser fører dig tilbage til 1800-tallet. Med fuld glæde af det 21. århundredes faciliteter, forstås.
Det er meget elegant og ligger lige ved siden af Votiv-kirken og tæt på centrum.
Morgenmad i Wien
Er morgenmaden inkluderet i prisen? Både ja og nej. Vi vil gerne lokke dig til at prøve et par af de mange af byens berømte kaffehuse. At bruge hotellets morgenmad fire eller flere gange i træk går en smule ud over variationen. Vi vil derfor give dig en voucher på 100 euro under rejsen, der kan bruges på nedenstående caféer.
Her er følgende forslag til inspiration: Café Central hvis fantastiske arkade vi råder over fredag aften. Trotsky og Freud kunne vældigt godt lide stedet. Stalin og Hitler frekventerede også caféen i samme periode. Det er derfor tænkeligt, selvom de to sidstnævnte herrer ikke kendte hinanden, at de har befundet sig i samme lokale samtidigt.
Café Hawelka var det foretrukne sted for Andy Warhol og Peter Ustinov. Café Sacher er endnu en oplagt mulighed – dog ofte med en pæn lang kø. Eller Café Sperl som indgår i Vienna Blood detektivserien.
Café Prückel, er undertegnedes favorit. Dertil Café Schwarzenberg og endelig ikke at forglemme Café Schopenhauer hvis menu er en hyldest til en række filosoffer. For at slutte af med Café Landtmann.
Det er værd at overveje et par af dem, som erstatning for hotellets buffet. Vælger du alligevel blot at spise på hotellet er det naturligvis helt op til dig. Dog vil de 100 euro ikke dække mere end cirka 2/3 af udgiften over de fire dage.
Austrian Airways
AUSTRIAN AIRWAYS – fredag den 25. oktober kl. 09.50
Rejsen til og fra Wien indgår ikke i prisen. Det er efter vores mening klart at foretrække, at du selv vælger afrejse- og hjemrejsetid og sted, så det passer ind i dine planer.
Har du lyst til at rejse til Wien i ’samlet flok’ kan du med fordel vælge at flyve med Austrian Airways med afgang fredag den 25. oktober kl. 09.50 fra Københavns lufthavn. For dem der tager den afgang, vil der efterfølgende være en bus der venter på dig i Wiens lufthavn. Bussen tager os videre til hotellet. Busturen indgår i prisen.
Vælger du en anden afgang, er det stadig nemt og billigt at nå frem til vores hotel med offentligt transport fra lufthavnen. Google Maps hjælper dig og hvis du har brug for tips og råd hertil er du også velkommen til at kontakte os på mail eller telefon 5273 6316.
Vi håber at ovenstående har fristet dig over evne og at vi ses i Wien til oktober. Hvis du ønsker at forlænge opholdet kan du med fordel læse videre:
En ekstra dag: 24. - 25. oktober 2024
Omkring halvdelen af vores gæster benytter sig af tilbuddet om at forlænge opholdet under vores rejser. Nu er man jo i byen, hvorfor så ikke tage en dag eller to ekstra udover det program Parnassos har sat sammen? Byen tåler snildt at man går på opdagelse en dag eller to mere.
Ønsker du derfor at tage en ekstra dag FØR rejsens ”officielle” start – vi kan kalde det rejsens ouverture – kan du tilføje ekstradagen under købsprocessen. Prisen for overnatning på et dobbeltværelse på hotellet er 1250 kr.
En ekstra dag: 29. - 30. oktober
Mange tager ikke til Wien uden også at tage i Wiener Staatsoper, et af operaens ypperste templer.
Vi satser i år, som du kan se i beskrivelsen foroven,på at tage i Musikverein, dens symfoniske pendant. Men hvis du vil have begge oplevelser, kan du forlænge opholdet mellem tirsdag og onsdag (den 29. – 30. oktober).
Ønsker du derfor at tage en ekstra dag EFTER rejsens ”officielle” afslutning – vi kan kalde det rejsens coda – kan du tilføje ekstradagen under købsprocessen. Prisen for en ekstra overnatning på vores hotel er 1.250 kr. for et dobbeltværelse.
Hvis du ønsker at gå i Wiener Staatsoper om aftenen, kan du købe operabillet med rabat hos os under købsprocessen. Programmet for aftenens opera forkyndes i april 2024. Og så bringer vi det naturligvis også her.
Og vores mission er?
Vi ønsker at skabe eksklusive oplevelser – uden at være ekskluderende.
Vores rejser er ikke i den billige ende, men de er alligevel tilgængelige for en større del af et rejseelskende publikum.
‘Tricket’ er at være en stor gruppe. Vi taler om cirka 40 personer. At være mange skaber i sig selv dynamik. En stor gruppe giver et større budget, som igen gør at vi kan finansiere ægte unikke oplevelser, hvilket vil være uden for rækkevidde for langt de fleste af os, hvis vi handlede på egen hånd.
Hvad får du helt præcist for dine 11.800 kr. ?
Her er en specifikation over det samlede program.
Bemærk:
Beløbet dækker kun ophold og oplevelser i Wien og inkluderer ikke flyrejsen.
Det er, som nævnt, for at give dig størst mulig fleksibilitet, såsom hvornår du flyver på dagen og hvorfra. Måske ønsker du også at forlænge opholdet.
Hvis rejsen bliver aflyst – uanset årsagen hertil – kompenserer vi din flybillet. Uden et kny.
(Gælder dog ikke Business Class flybillet).
Dato
- 25 - 29 okt 2024
Pris
- 11800 dkr.
Mere info
Lokation
- Hotel Ruby Lissi
- Fleischmarkt 19, 1010 Wien, Austria
Arrangør
-
Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 Copenhagen Denmark