Sergey Kuznetsov

Beethovens 250 (+2) års fødselsdagsfest

Beethovens 250 (+2) års fødselsdagsfest

"Det nye testamente"

”Johan Sebastian Bach står for den klassiske musiks gamle testamente, Ludwig van Beethoven for det nye. Resten er blot fodnoter”, sagde en eller anden engang.
Det er både forkert og blasert, men under alle omstændigheder blev store dele af den klassiske musiks fundament grundlagt af disse to herrer.
Beethoven komponerede i alt 32 klaversonater. Disse sonater er i en klasse for sig og måske det ypperste, der nogensinde er skrevet for klaveret. Vi starter med Beethovens klaversonate nummer 1.
Før vi skal til Beethovens fødselsdagsfest, da læs gerne vores artikel om Ludwig van Beethoven, hans tid og hans musik. 

Ludwig van Beethovens fødselsdagsfest
Ludwig van Beethoven

Klaversonate nummer 1

Komponeret i 1795 af den 25 år unge, energiske Ludwig og dedikeret til hans lærer, Franz Joseph Haydn. Sonaten er struktureret efter den tids skrevne og uskrevne klassiske love, men vi skal ikke mange takter ind i første sats, før vi befinder os i Beethovens univers.

Og når vi når frem til sidste punktum i den sidste og fjerde sats, (i prestissimo, eller i meget højt tempo), vil du have mere. Hvad du ønsker, skal du få. Vi har endnu en Beethoven-sonate på programmet, selveste ”Appassionato”.

Vi har også valgt en af Haydns sene sonater, så du kan fornemme, hvordan hans ånd hviler over hans elevs tidlige musik. Du vil ligeledes møde Franz Schubert til vores aften.
Læs ligeledes vores artikler om Joseph Haydn og Franz Schubert, henholdsvis. 

Sonate i f-mol
Sonate i f-mol, sonate nummer 1

Aftenens pianist, Sergey Kuznetsov

Sergey Kuznetsov

Første gang jeg hørte Sergey Kuznetsov var i Moskvas konservatoriums “lille sal” (en meget stor sal af en lille sal at være, men mindre end konservatoriets Grand Hall som er kolossalt stor), hvor han spillede fire sonater af Franz Schubert, og hvor jeg blev blæst omkuld af den ubesværede elegance.

Jeg sad ved siden af én af konservatoriets lærere, Ekatarina Messner, og sagde følgende til hende efter en applaus der ingen ende ville tage, ”Wow! He is very good!” hvortil hun replicerede, ”Erik, he is not merely very good, he is brilliant”. Ros i Rusland er sjældent på repertoiret så når den skænkes er det med gravitas.

Kuznetsovs specialitet er netop sonaten og sonateformen, så Beethovens fødselsdagsfest er i de bedste hænder. Vi tror at fødselsdagsbarnet ville have været svært tilfreds med vores valg af musiker til denne aften.

New York Concert Review skrev i forbindelse med Sergey Kuznetsovs optræden i Carnegie Hall i New York, “He favored his enthusiastic audience with two encores (…) then the monstrously difficult Godowsky/Strauss: Symphonic Metamorphoses on Themes from Die Fledermaus. This piece contains enough notes for six hands, or, if you’re lucky enough to have him: one Kuznetsov”.

Jeg tror vi kan lokke ham til at spille selvsamme nummer som encore til vores aften. 

 

Program

Aftenens program

Josef Haydn
Sonate i E-mol, Hob. XVI/34
Ludvig van Beethoven
Sonate i F mol Op. 2 nr. 1
Pause
Franz Schubert
Sonate i E mol, D566
Ludvig van Beethoven
Sonate i F mol, Op. 57, "Appassionata"

Dato

16 dec 2022

Tid

18:30 - 22:30

Lokation

JP/Politikens hus - Pressens sal
Raadhuspladsen 37, 1785 Copenhagen V
Kategorier

Arrangør

Parnassos.dk
Phone
004552736316
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.