Lukas Geniusas

Sovjetisk musik, kampen mellem formalisme og konformisme

De sovjetiske komponister

Sovjetisk musik, især klassisk musik skabt af unionens komponister, skulle tjene et formål som formuleret af Vladimir Ilitch Lenin,

Kunst tilhører folket. Den bør efterlade de dybeste rødder hos de arbejdende klasser. Og den skal forstås af masserne og elsket af dem. Kunst skal forene følelser, tanker og ønsker hos befolkningen – og løfte den.

Vladimir Ilitch Lenin og sovjetisk musik
Vladimir Ilitch Lenin

Sovjetisk musik og ideologi

Alle dele af kunsten i Sovjettiden, der strakte sig fra 1917-1991, var underlagt regimets ideologi, og det gjaldt som nævnt også sovjetisk musik. 

Statens kunstnere blev bedt om at bidrage til det store socialistiske projekt, og for komponisternes vedkommende, at sætte sovjetisk musik til det kommunistiske paradis, hvor der ikke længere var tale om en kamp mellem det gode og det onde, men en kamp – i hvert fald som defineret under Stalins regime – mellem det gode og det bedre.

Og heri ligger der en konflikt: Hvis vi accepterer præmissen om at differencen mellem dekoration og kunst består i, at sidstnævnte introducerer en ubalance, en ridse i idyllen, hvordan kunne en sovjetisk komponist, for slet ikke at tale om unionens malere, forfattere og så videre, da vedblive med at være kunstnere?

Det medførte netop… en konflikt. 
Blandt de russiske komponister fandt du konformisterne, som fulgte regimets krav til punkt og prikke, og formalisterne, der ofte var inspireret af det dekadente Vesten, som skabte intellektuel musik til liden nytte for arbejderklassen – og til megen fare for komponisten selv. 

Propagandaplakat med Joseph Stalin
Propagandaplakat med Joseph Stalin
  • Følg os på Facebook for fornøjelsens skyld

Socialistisk-realistisk sovjetisk musik

I aftenens program vil vi møde begge lejre heriblandt konformisten Tikhon Khrennikov, der indrettede sig efter den kommunistiske ideologi. Khrennikov var en særdeles kapabel komponist, (desuden en dygtig musikpædagog) samt leder af “sammenslutningen af Sovjetiske komponister” i flere årtier.

Komponisterne hadede ham for et godt ord da de ofte blev ydmyget af ham offentligt, både til de mange komitémøder og i artikler udgivet i Pravda og andre Sovjetiske aviser. 
Til gengæld, kun få af “hans” komponister led – for megen – overlast, selv under Stalin. Så kunne det tænkes at han trak i trådene bag scenen? (han var også en kapabel politiker). 
Skurk eller helt? Det finder vi måske aldrig ud af. 

De ledende komponister inden for sovjetisk musik
De ledende komponister inden for sovjetisk musik. Tikhon Khrennikov til venstre efterfulgt af komponisten Aram Khachaturian. Dernæst en for os ukendt herre. Og yderst til højre, komponisten Dmitrij Sjostakovitj. 

Sovjetisk musik i Europa

For de er jer der kunne tænke sig at læse lidt videre om emnet, kan vi anbefale vores egen artikel om komponisten – og kommunisten – Hanns Eisler. Og der er endog en forbindelse mellem hans musik og den gode danske by Svendborg!

 

Hanns Eisler - klassisk musik i socialismens tjeneste
Hanns Eisler

Og så er der et musikstykke du ikke helt ved hvordan du skal forholde dig til

Komponisten Sergei Prokofiev blev ofte – med rette - beskyldt for at være i formalisternes lejr. Af og til dikterede hans overlevelsesdrift ham derfor til at skrive konforme musikstykker. Og vi skal høre ét af dem, det mest konforme af dem alle, ”Здра́вица” eller "The Toast". Et musikstykke med kor, som er nærmest overjordisk smukt. Der er dog det aber dabei, at det blev skrevet som hyldest til Stalin på hans 60-års fødselsdag.

Aftenens pianist, Lukas Geniušas

Lukas Geniusas

The Guardian skrev, ” In a recital of unshowy expressiveness, the young Russian revealed why he has taken prizes in both the Chopin and Tchaikovsky piano competitions”.

Lukas Geniušas har spillet i de mest prestigiøse koncertsale i verden såsom Wigmore Hall i London, Concertgebouw i Amsterdan, Salle Gaveau og Auditorium du Louvre i Paris, Sala Verdi i Milano samt the Great Hall i Moskvas konservatorium. 

En lille detalje, hans lærer var også hans mormor, professor Vera Gornostayeva. Og hendes lærer igen var ingen mindre end Heinrich Neuhaus, den formodentligt største pædagog den klassiske musiks verden nogensinde har set. 

Lukas Geniušas er blandt fineste fortolkere af Frédéric Chopin. Her kan du lytte til hans suveræne spil af Chopins 24 etuder Op. 10.

Program

Aftenens program

Gavriil Popov
Grande Suite op 6 (1928)
Sergei Prokofiev
7. sonate op 83
Sergei Prokofiev
Zdravitsa, Op. 85 - the Toast!
Pause
Frederik Chopin
6 mazurkas
Frederik Chopin
6 etudes
Frederik Chopin
Fantasia in f mol op 49

Dato

13 okt 2022

Tid

18:30 - 22:30

Lokation

JP/Politikens hus - Pressens sal
Raadhuspladsen 37, 1785 Copenhagen V
Kategorier
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.