
Rom, den evige stad februar 2024

Grappa i Rom
Rom er et perfekt match til vores firmanavn. Idéen bag Parnassos.dk skal findes i Claude Debussys klaverstykker, Doctor Gradus ad Parnassum, der blev skrevet for hans datter. Det var humoristisk ment. Et spil med ord som noder.
Parnassos er bjerget, hvor de græske guder boede og er i overført betydning det kulturelle højdepunkt for vores civilisation. Hver af vores kulturrejser er en invitation til at bestige bjerget. Med det klare formål at det også skal være én stor kulturfest.
Rom er uden sidestykke Parnasset. Først kom etruskerne, efterfulgt af romerne der nærmest klippe/klister-kopierede grækerne. Et verdensrige, siden et religiøst imperium. Rom har det hele.
Vi råder over en række nøgler til byen. Du kan læse videre for at se hvilke rum nøglerne åbner op til. Og som før nævnt, du er inviteret.

Via degli orti d'Alibert 4

Når Parnassos tager på rejse med dets gæster råder vi over et lokale, hvor vi hver aften planlægger næste dag. Foran os har vi et kort over byen, hvor vi løbende kan ændre strategi og taktik og flytte rundt på brikkerne med store pinde. Ikke ulig the war room i Pentagon i 1950erne.
Jeg overdriver. Men på denne rejse vil vi prøve noget helt nyt. Vi er tre guider, Erik, Poul og Søren og vi har lejet et stort Penthouse i Trastevere, 13 minutters gang fra hvor vores gæster indlogeres.
Under rejsen vil vi alle sammen mødes på the Penthouse, hvor Parnassos byder på fri bar. I stedet for at mødes på baren i hotellet, hvor man er halvtvungen til at købe relativt dyre drinks, har vi i stedet været forbi den lokale købmand og købt gode vine for rimelige penge, som vi kan nyde i lejlighedens store altan. Det dækker vores budget.
Adressen er Via degli orti d’Alibert 4 (baren lukker dog senest ved midnat).
L'antico Cimitero non Cattolici

I den yderste afkrog af det antikke Rom og godt gemt af vejen, klods op af Den aurelinske Bymur ligger et stykke europæisk kulturhistorie, som en grøn oase i storbyen. Her på den ’protestantiske’ eller officielt Ikke-katolske Kirkegård ligger danske kunstnere som poeten Carsten Hauch og maleren Harald Jerichau begravet siden om side med bl.a. de engelske poeter John Keats og Percy Bysshe Shelly og mange andre udenlandske kunstnere.
Vi er i Testaccio – Roms gamle arbejderkvarter, som siden antikken har været et sted for den mere anonyme og hårdtarbejdende del af den romerske befolkning. Her lå ved Tiberens bred Roms første havn, hvor marmorblokke fra Toscana og amforaer med vin og olivenolie fra provinserne blev losset. Og et stenkast fra den protestantiske kirkegård rejser Potteskårshøjen sig 45 meter op over gadeplan.
For når de høje, skrøbelige lerkrukker med de kostelige væsker gik itu, blev skårene bortkastet i en bunke, som gennem flere hundrede år hævede sig til et bjerg, hvorfra der nu er udsigt over store dele af Rom. I dag er det kolossale bunke af potteskår dækket af græs og buskads og lukket for offentligheden.
Men vi har fået adgang til højen, hvor de antikke, hårdtbrændte rester af amforaerne stritter op gennem græsdækket og kommer til syne ved de restauranter, forretninger og værksteder, som er gravet ind ved foden af Potteskårshøjen i hele dens omkreds. Det er en ganske speciel oplevelse, hvor man ikke alene fornemmer, at man står oven på den romerske civilisation. Man står rent faktisk oven på den romerske civilisation!
Og vi besøger naturligvis også den protestantiske kirkegård.
Middag hos kejserinde Agrippina

Tæt op ad Vatikanet finder du Villa Agrippina, et kompleks hvor kejser Neros mor, Agrippina, (år 15 – 59 e.v.t.) boede, og hvor Nero blev født. Han skulle senere hen vise sig at være en skidt knægt. Det blev til matricide og kristenforfølgelse for nu at nævne et par af hans knap så charmerende personlighedstræk.
Villa Agrippina er i dag et luksushotel og her skal vi opholde os lørdag aften. Hotellets restaurant bestyres af Luciano Monosilio, en af Italiens mest kendte Michelinstjernekokke. Her har vi bestilt bord lørdag d. 17. februar. Det bliver rejsens kulinariske højdepunkt.
Vi har også lejet hotellets ’the Vatican suite’ til vores velkomstdrink. Det er svært at finde en mere imponerende udsigt. Herfra har du frit udsyn til Peterskirken og Castel Sant’ Angelo. Da jeg besøgte hotellet for at arrangere vores middag, fortalte en af tjenerne mig, at suiten bruges af tennisstjernen Roger Federer, når han er i Rom.
Hvad der er godt nok for os, er godt nok for Federer.
Eva Ravnbøl og Silvio Berlusconi

Hvem bedre til at byde os velkommen denne aften i luksuriøse omgivelser end Eva Ravnbøl? Hendes navn er nærmest selvintroducerende. Hun er korrespondent for TV2 samt forfatter til bestselleren, ’Gud er italiener’. Og hun er bosiddende i Rom.
Eva har lovet at holde en tale i suiten før vi alle bevæger os ned til vores fem-retters menu. Efter middagen er der en exceptionel eksklusiv bar, hvor der er live jazz.
Eva fortalte i øvrigt, da vi sidst mødte hende i Rom over en espresso, at hun som ganske ung skam havde mødt selveste Silvio Berlusconi. Vi håber at et par glas Amerone kan få hende til at fortælle lidt mere herom.
Og hun har selvfølgelig også været i audiens og mødt selveste Pave Frans. Nedenfor en lidt mere fyldestgørende beskrivelse af Eva:
Eva Ravnbøl har boet det meste af sit voksne liv i Rom. De første år arbejdede hun som statist, bla. i en. Senere var hun vært på en række tv-programmer “Pasta Plus”, og serien “Min italienske drøm”. I de sidste mange år, har Eva været TV2¨s korrespondent i Rom og dækket utrolig mange emner bl.a. – som hun skriver på sin hjemmeside:
“Flygtningekrisen, madkultur, Pave Frans, italiensk politik, mafia, korruption, Italien i EU, jordskælv, økonomisk krise, klima, tørke, coronapandemi, Salvini, Meloni, Draghi, Berlusconi, skraldeproblemer, terrorisme, fodbold, turisme, Venedigs oversvømmelser, kultur, skole, familie, sundhedsvæsenet, efterretningstjenesten, Costa Concordia, brokollaps i Genova, mode, design, vin, musik og internationale begivenheder.
Nævnte Fellini film blev optaget i filmbyen Cinecittá, som vi besøger på rejsen.
Musikkens skytsengel

Søndag tager vil til den mindre besøgte og sydlige del af Trastevere. Her har nonnerne fra Benediktinerordenen passet på Santa Cecilia og hendes kirke i sekshundrede år, og deres kloster ligger som en beskyttende ring rundt om kirken.
Og hvem er så Santa Cecilia? Jo, hun overlevede i seks dage de romerske soldaters forsøg på at henrette hende. Undervejs sang hun så smukt, mens hun var lukket inde i sit dampbad, at hun siden har været musikkens skytshelgen.
Da det ikke lykkedes at kvæle den kristne martyr i dampbadet, blev hun lukket ud, og så prøvede soldaterne at halshugge hende. Endelig havde de held med deres forehavende, men der gik tre dage før hun døde af sine kvæstelser.
Hendes kirke, Santa Cecilia in Trastevere, hører til blandt Roms hemmeligheder og er bygget oven på det sted, hvor hun blev myrdet. Selv ligger hun i sin smukke skikkelse som en marmorskulptur midt i det store kirkerum, og ifølge myten nøjagtig som hun blev fundet, da man åbnede hendes kiste 600 år efter hendes død.
I de labyrintiske katakomber under kirken ligger resterne af de antikke romerske bade, og på stedet, hvor hun sang så smukt, dukker den lavloftede helligdom med snoede, byzantinske søjler op.
Susanne Bungaard

Og apropos Santa Cecilia så glæder vi os til fredag aften at introducere og lytte til operasangeren Susanne Bungaard – uddannet på Santa Cecilia konservatoriet i Rom – i en smuk renæssancekirke i centrum af Rom. Hun har lovet at fortælle lidt om sit liv i Italien og sin karriere inden for de skønne kunster, hvor vi naturligvis også vil nyde hendes trænede og øvede stemme.
Desuden er hun ligeledes blandt vores gæster til vores middag på Villa Agrippina. Du får her hendes CV her:
Danish soprano Susanne Bungaard graduated in singing at the Santa Cecilia Conservatory in Rome and in Baroque singing at the Metz Conservatoire in France obtaining the highest mentions from both institutes.
She studied with Margaret Baker and Doris Andrews in Rome, Bill Schumann in New York and with Virginia Zeani in Florida, USA. She made her operatic debut in 2001.
She has performed at numerous prestigious musical institutions and festivals in Italy and abroad such as the Haendel Festspiel -Halle, “Mozart-Festival” Warsaw, Kodaly Festival Hungaria, European Song festival Warsaw, Festival Uto Ughi per Roma and many, many others collaborating with outstanding conductors such as Alberto Zedda, Bruno Aprea, Ramon Tebar, Fabrizio Carminati, Jean Luc Tingaud, Eric Hull, Marco Anguis and Denis Comtet.Her mainstage roles include Adina in Elisir d’Amore, Norina in Don Pasquale, Zerlina and Donna Anna (Don Giovanni), Despina (Cosi fan tutte) Susanna (Nozze di Figaro) Gilda (Rigoletto) Violetta (Traviata), Nedda (Pagliacci) Micaela (Carmen) La voix humaine by F. Poulenc.
She teaches singing at the Martucci Conservatory of Salerno.
Mercati di Traiano indkøbscenter

MERCATI DI TRAIANO er Romerrigets første og største shopping center. Det blev indviet i år 113 e.v.t. under Trajans regime, den formodentligt mest succesrige af alle Romerrigets kejsere. Da Trajan døde i år 117, havde imperiet nået dets største udstrækning.
Indkøbscenteret husede også administrative bygninger. Og så har dette enorme kompleks en perfekt udsigt over store dele af Forum Romanum. Vi har af Roms kommune fået lov til at leje hele det kolossale område søndag aften d. 18. februar fra kl. 19.30.
En guide fra museet vil herefter tage os fra den ene forretning til den næste, som desværre har været lukkede siden år 400. Set med vores øjne må de alle derfor betragtes som antikvitetsbutikker.
Der er en specifik årsag til, at vi har lejet museet efter lukketid. I antikken var der en vej, Via Biberatica, som skar igennem centret. Bibere er det latinske ord for ’at drikke’, og på denne vej fandt man alle shopping centerets værtshuse.
Når vores guide er færdig med sin fremvisning af det enorme museum, venter der os et glas vin eller to på, hvad der engang var Via Biberatica. Det er vores vurdering, at det er den mest autentiske måde at komme helt tæt på de kære romere.
Et 2000 år gammelt oliventræ nær Rom

Søndag tager vores bus os uden for Rom for bl.a. at besøge Europas største oliventræ. Træet, der bliver kaldt L’Olivone, er mere end 2000 år gammelt og bærer troligt oliven hvert år – op til 80 kg.
Det er 7 meter i omkreds ved jorden og 30 meter i kronen, og vi finder træet på en mark i Sabiner-bjergene ca. 50 kilometer nord for Rom. Efter besøget ved L’Olivone kører vi gennem det smukke landskab for at besøge en stor gammel olivenlund, måske med en afstikker til en oliemølle, hvor vi får en rundvisning og hører om processen med at presse olie.
På gården går vi en tur mellem de flere hundrede år gamle træer, og bagefter lærer vi at smage på olivenolie, så det fremover bliver lettere at vurdere, om en olie er god eller dårlig, mild eller kraftig. Vi får serveret en let frokost og vin, før vi kører tilbage til Rom.
Accademia di Danimarca, Roma

Lige nord for Villa Borghese, som ligger lige øst for Den spanske Trappe, finder du knap 20 akademier, der repræsenterer lige så mange lande. En kvadratkilometer europæisk kultur og kulturudveksling.
En af dem er det danske akademi, arkitekturen svøbt i danske klæder. Dets nabo er det svenske akademi. Skråt over for finder du Rumæniens akademi og så fremdeles. Det er et ret interessant nabolag, som er lidt uden for alfarvej. Vi har fået lov til at kigge inden for mandag eftermiddag d. 19. februar, hvor instituttets leder, Charlotte Bundgaard, venter på os for at vise os rundt.
Der bydes på forfriskninger og lette anretninger. Og så tæller uret ned til mandag aften. Går vi yderligere en kilometer mod nord, finder du Auditorium Parco della Musica…
En kort introduktion til Lang Lang

Er man hjemmevant på den klassiske musikscene, er en præsentation af Lang Lang stort set unødvendigt. Han er pt den mest feterede koncertpianist i verden. Hans kunstneriske niveau er uden for diskussion.
Han indtager Auditorium Parco della Musica i Rom – også kaldet Accademia Nazionale di Santa Maria – mandag aften d. 19/2 kl. 20.00.
Her kan vi læne os tilbage og blive ført tilbage til den romantiske periode. Nedenfor finder du aftenens program.
Franz Schubert, Impromptu, op. 90 no. 3
Robert Schumann,
Kreisleriana op. 16
Frédéric Chopin
Mazurkas:
op. 7, 17, 24, 30, 33 og 59
Polonaise op. 44
De snoede gyder i Roms ghetto

Gennem næsten 300 år og frem til 1849 var Roms jøder spærret inde bag høje mure i Ghettoen, som de kun måtte forlade på bestemte tidspunkter og iført en særlig genkendelig klædedragt, som også byens prostituerede skulle bære.
I dag er Ghettoen et levende kvarter, som har bevaret sit jødiske og historiske særpræg. Her er antikke bygningsværker, som er vokset sammen med senere bebyggelser, og små skumle buegange med kosher-slagtere og forretninger, som bærer præg tilbage fra ghetto-tiden, hvor jøderne kun måtte handle med husholdningsartikler og brugt tøj.
Samtidig byder området på en række kvalitetsrestauranter, som serverer de særlige jødisk-romerske retter, som har haft stor indflydelse på alle romeres madvaner. Med Parnassos.dk kan du komme på opdagelse rundt i de snævre gader. Du bliver præsenteret for jødernes omtumlede tilværelse fra de blev bragt til Rom som slaver for over 2000 år siden, og kan også opleve en af Roms mest særprægede skulpturer, Skildpaddefontænen, der gemmer sig på et lille torv midt i Ghettoen.
Rom i februar

Og hvorfor har vi så lagt rejsen i februar? Noget af svaret finder du i billedet her, taget da jeg var i Rom i begyndelsen af juni. Enorme turisthobe træder byen under fode – og presser hotelpriserne op. Og de begynder herpå allerede i marts.
Egentligt kunne vi have besluttet os for en hvilken som helst anden uge i denne periode af året. Men Lang Langs optræden 19. februar 2024 traf valget for os.
Endelig er februar den nye marts, eller april sågar. Den globale opvarmning opvarmer Europa mindst én måned tidligere end sædvanligt. (noget lignende gør sig gældende i Kairo, hvor vi tager til november 2023. Før i tiden blev det behageligt i Egyptens hovedstad i oktober, nu skal byboerne vente til november).
Da vi tre musketerer var i Rom sammen under planlægningsstadiet, var det i februar. Det regnede blot nogle få dryp én eftermiddag, resten af tiden var det lunt og veltempereret og man stødte ikke ustandseligt ind i turister. Det vil vi gerne gentage.
Poul Arnedal og Søren Rud

Poul Arnedal ↗ og Søren Rud ↗ er to journalister med meget lange karrierer bag sig. Førstnævnte er portrætredaktør hos POV og forfatter, sidstnævnte er samtidig fotograf og stifter af Life Exhibitions.
Og sidstnævnte har for nyligt skrevet en stor artikel for avisen Politiken, der beskæftigede sig med… Rom naturligvis! Med hovedvægt på omgivelserne omkring den spanske trappe. Du kan læse artiklen her. Og så er begge rejseguider med fokus på Rom og London og forfattere til kultbogen, ‘Rom under fire øjne’.
Når vi er sammen i Rom drikker vi Grappa, i London er det G&T. Hver drink sin geografi.
Det er en god tommelfingerregel, at man i forretningsøjemed allierer sig med nogle der er mere kompetente og vidende end én selv.
OK, lige i denne her situation gælder reglen desværre ikke.
Nej, pjat. Undertegnede har kendt Poul og Søren i snart tre årtier. De er hjemmevant på de romerske torve og stræder (og enotecaer!). De kender alt og alle. Vi har længe pønset på at arrangere en rejse til Rom der, for nu at bruge et engelsk udtryk ’will blow the socks off’ vores gæster.
Ovenstående beskrivelse er vores bedste bud herpå. Vi mener at programmet er uovertruffen.
Fotograf af de to gentlemen: Stine Norden. Det indbydende glas Grappa der pynter vores forside, med Basilica di Santa Maria in Trastevere i baggrunden, står Søren Rud for.
Hotel Ponte Sisto, Rom

Vi har bestilt 20 værelser på det 4* hotel, Ponte Sisto – perfekt beliggende med centrum umiddelbart til højre og byens mest charmerende distrikt, Trastevere, til venstre. Du skal bare gå over broen Ponte Sisto.
Hotellet er netop blevet renoveret, og er efter vores mening bedste bud på forholdet mellem kvalitet, beliggenhed og pris. Desuden, vi har et par anekdoter knyttet til hotellet.
Prisen på 13.000 kr. inkluderer et hotelværelse for to. (bemærk at flybillet tilkøbes for at give dig så megen fleksibilitet som muligt).
Du kan, som sædvane hos os og med nævnte fleksibilitet in mente, bestille ekstra nætter hvis du ønsker at forlænge dit ophold. Det gælder også hvis du ønsker at ankomme en dag eller to før rejsens officielle program.
Og du kan også bestille enkeltværelse. Ovenstående tilvalg kan nemt tilføjes under bestillingsprocessen.
Og vores mission er?
Vi ønsker at skabe eksklusive oplevelser – uden at være ekskluderende.
Vores rejser er ikke i den billige ende, men de er alligevel tilgængelige for en større del af et rejseelskende publikum.
‘Tricket’ er at være en stor gruppe. Vi taler om cirka 40 personer. At være mange skaber i sig selv dynamik. En stor gruppe giver et større budget, som igen gør at vi kan finansiere ægte unikke oplevelser, hvilket vil være uden for rækkevidde for langt de fleste af os, hvis vi handlede på egen hånd.
Formålet er, at rive os alle ud af vores hverdag, så du spørger dig selv når du er hjemme igen, ’oplevede jeg virkelig det som jeg tror jeg oplevede’?
Hvad får du helt præcist for 13.000 kr. ?
- Her finder du et detaljeret program over dagene.
- Fire nætter på det 4* hotel Ponte Sisto inkl. morgenmad.
- Billetter og entreer til alle koncerter og museer.
- 3 middage, inklusiv gallamiddag på stjernerestauranten i Villa Agrippina (og inkl. wine- pairing).
- Bustransporter.
- Frokost og tur til olivenlunden uden for Rom.
- Vine og små anretninger ved egne arrangementer.
- Fri bar i ‘the Penthouse’.
- Et års medlemsskab hos den skandinaviske forening.
Bemærk:
Beløbet dækker kun ophold og oplevelser i Rom og inkluderer ikke flyrejsen.
Det er, som nævnt, for at give dig størst mulig fleksibilitet, såsom hvornår du flyver på dagen og hvorfra. Måske ønsker du også at forlænge opholdet.
Dato
- 16 - 20 feb 2024
Pris
- 13000 dkr.
Mere info
Lokation
- Hotel Ponte Sisto
- Via dei Pettinari, 64, 00186 Roma RM, Italien
Arrangør
-
Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 København
-
Tlf
+45 52736316 -
Email
overtoner@parnassos.dk