London, The Big Smoke, april 2025
Cool Britannia
Byen, Paris, har tilnavnet La Ville-lumière eller lysets by. Rom, den evige stad. Og London? The Big Smoke, der refererer til efterkrigstiden, hvor man skulle skære sig igennem røg og sod for at komme frem i Storbritanniens hovedstad. Nu er skorstenene væk, luften er renset, men navnet hænger ved. Det er ikke fair. Men det er der jo så meget der ikke er.
Man kan med en vis ret hævde at London er verdens eneste egentlige metropol. Den var hovedstad til menneskehedens største rige, da England ruled the waves. Efter 2. verdenskrig gennemgik den en metamorfose. Fra Rule Britannia til Cool Britannia med London i hovedsædet.
Og London er ligeså cool som den altid har været med en uovertruffen rigdom i kultur, musik, fashion, design… hvilket blandt andet afspejles i de uhyrlige huspriser.
Du har utvivlsomt været der utallige gange. Vi har haft det i mente da vi sammensatte nedenstående program.
Vi inviterer dig hermed til en fem dages kulturfest i London i Påsken 2025. Fra 18. – 22. april. En kulturfest som ingen anden.
Vi bor på det 5* Hotel The Ned
Til vores ophold har vi valgt et femstjernet hotel, The Ned. Dels for at signalere at vi lægger vægt på luksus, dels at hotellet om nogen viser at cool stadig er Londons regent.
Bygningen, hvor hotellet ligger, var tidligere Midland Bank’s hovedsæde og forklarer hermed fotoet foroven.
Under købsprocessen har vi tilføjet en række fotos fra hotellet, der med sine syv restauranter i vestibulen sætter helt og aldeles nye standarder for hvordan et luksushotel skal se ud i dag.
Alle værelser er unikke, alle værelser som udstillingsvinduer til sofistikeret britisk design.
Og så sætter hotellet krav til os guider, der står for rejsen. For vi skal komme op med events og oplevelser ude i byen, der kan lokke dig ud af bygningen. Nedenfor er hvad vi lokker med.
Member's Club - No. 1 Lombard Street
Startskuddet for vores officielle program er klokken 19.00 fredag d. 18. april 2025.
Mange af jer kommer fra nær og fjern, mest fjern, men vi vil anbefale vores gæster at nå frem til hotellet tidligt om eftermiddagen. Så er der tid til akklimatisering, og for dem der har lyst kan vi sammen gå til det mest hippe område af byen, Hoxton, der ligger i gåafstand fra hotellet, og nyde en frokost sammen. (denne indgår ikke i prisen).
Længere nede i artiklen vil vi skrive om alt udi logistik, idet flybilletten står du selv for, for at give dig så megen fleksibilitet som muligt.
Men ellers er vi klar kl. 19.00. Vi har lejet a member’s club i No. 1 Lombard Street for vores første aften.
For at være der når døren åbnes, skal vi forlade hotellet kl. 18.58. Det er simpelthen lige over for hotellet. Vi har stedet til kl. 23.00, så du kan i princippet komme og gå som du lyster.
Vi har inviteret skuespilleren David Robb, aka Doctor Clarkson, fra Downton Abbey, til vores aften. (som også, som en ganske ung mand, debuterede med en rolle i ”I, Claudius”). Her vil han fortælle om sit liv og virke. Han er en vidunderlig formidler – og de historier han kan fortælle!
Vi kunne ikke komme i tanke om en bedre start på vores rejse.
Egen båd på the Thames
Lørdag formiddag skal vi ud og sejle på Themsen og opleve London fra vandet. Londinium, kaldte de gamle romere den by, som blev grundlagt af Roms kejser Claudius i år 43, og gennem 2.000 år var floden Londons livsnerve.
Vi har vores helt egen båd for os selv, den smukke Princess Freda, som blev bygget i 1926 og deltog i redningsaktionen af de engelske soldater ved Dunkirk i juni 1940. I dag er den gamle flodbåd toprestaureret, og fra såvel mahognibaren i salonen som fra det åbne topdæk sidder vi på første parket til både det historiske og det moderne London, som vi glider forbi på turen op ad floden.
Vi lægger fra ved Westminster Pier og oplever med det samme både det politiske og gejstlige magtcenter på nærmeste hold. På den ene side troner Parlamentet Westminster med Big Ben. På den modsatte bred rejser Ærkebispen af Canterburys hovedsæde, Lamberth Palace, sig.
På vores videre færd har vi frit udsyn til både kulturelle, historiske, industrielle fænomener fra Tate Gallery, James Bonds ’andet hjem’, det modernistiske MI6-komplekset til det art-deco inspirerede kraftværk, Battersea Power Station, som var Europas største murstensbygning, da det stod færdigt i 1929.
Vi passerer de steder, hvor nogle af Englands mest markante kunstnere har boet – og bor, og følger ruten, hvor den årlige klassiske ro-dyst mellem Oxford og Cambridge finder sted hvert år i marts.
Efter at have sejlet under 13 broer lægger vi til land ved Kew Gardens cirka 15 kilometer øst for Westminster, hvor vi skal nyde en klassisk frokost på den historiske pub The Bull’s Head på Strand-on-the-Green.
Langs floden, ”hvor engle frygter at træde”.
Strand-on-the Green er en af Londons bedst velbevarede hemmeligheder. Den korte spadseresti ligger direkte ud til Themsen med hele tre pubber i den lave, sammenhængende husrække, der rækker tilbage til 16- og 1700-tallet. Her oplever du, hvordan livet langs Themsen tog sig ud for tre-fire hundrede år siden, og hvordan vandstanden i Themsen i dag kan veksle med 8 meter mellem flod og ebbe.
Vi spiser frokost med udsigt til floden på pubben The Bull’s Head, hvor kupmageren Oliver Cromwell holdt til, da han konspirerede mod kong Charles I, som han i 1649 fik halshugget. På pubben, The City Barge i nærheden, blev en af scenerne til The Beatles film, Help, fra 1965 optaget med John, Paul, George og Ringo.
Efter frokosten kører vi den korte vej til Chiswick Mall, hvor vores spadseretur ind mod byen fortsætter lang Themsen og nu i lidt mere luksuriøse omgivelser. Vi er i det gamle Chiswick, hvor kong Charles II havde installeret sin elskerinde, og 1700-tallets kunstnere boede med direkte udsigt til floden og inspirerede poeten Alexander Pope til det kendte citat, fools rush in where angels fear to tread.
I nyere tid har skuespillere som Vanessa Redgrave og feltmarskal Montgomery boet her ud til Themsen. På pubben The Dove havde kong Charles II de første stævnemøder med sin elskerinde, og det var her teksten til Rule Britannia blev skrevet og Hemingway slog sine folder. Denne strækning af Themsen er kendt for sine mange sculling clubs – roklubber. Sidst på turen møder vi møder den roklub, som blev stiftet af grundlæggeren af den legendariske The Oxford Dictionary, og blev Englands først – og stadig eksisterende – roklub for kvinder.
The Royal Ballet and Opera lørdag aften
Vores kulturelle højdepunkt vil udspille sig lørdag aften i Royal Ballet and Opera ved Covent Garden.
Giacomo Puccini vil stå for underholdningen med hans opera, Turandot. Han nåede ikke at færdiggøre den før sin død i 1924. Det blev gjort af hans landsmand, Franco Alfano i 1926.
Operaen tager os til Kina. Prins Calef er forelsket i den smukke, men kolde prinsesse Turandot. Calef skal løse tre gåder for at få hendes hånd. Hvis han gætter bare en af dem forkert, vil det koste hans liv.
Operahuset selv er mageløst. Hvis du ikke har været der før, kan du glæde dig til den imponerende store og halv-industrielle foyer, hvor vi kan nyde et glas i pausen.
Operaen starter kl. 19.30. Hvis der er stemning for det, kan vi vælge at få en præ-dinner sammen. En mulighed er at tage til den nærliggende Theatre Royal på Drury Lane før forestillingen. Fuldstændigt mageløse lokaler. Vi kunne tage dertil kl. 18.00. Denne middag indgår ikke i prisen.
Hampstead Village - på bakketoppen
En bjerglandsby i London? Ja man tror det er løgn, men det er det ikke. Vi skal til Hampstead, som befinder sig på en bakketop med udsigt ind over London. Den ligger kun 7 kilometer fra Leicester Square, men det er de færreste, der nogensinde bevæger sig så langt væk fra det centrale London, selvom det kun tager 16 minutter med the tube. Og det er synd! Så det råder vi bod på om søndagen.
Stationen i Hampstead er den dybest beliggende i hele undergrundssystemet – 63 meter under gadeplan, men det går hurtigt med elevatoren op til de krogede gyder og trappeforløb, hvor kunstnere, intellektuelle og politikere har trukket sig lidt tilbage fra storbyens larm og støj gennem flere hundrede år.
Udover en håndfuld historiske pubber kan man i flæng nævne navne, som har boet her som poeterne Shelly og Keats, maleren John Constable, forfatterne Robert Louis Stevenson, H.G. Wells, D.H. Lawrence, Agatha Christie, Elias Canetti og Fay Weldon; skuespillerne Michael Palin, Helena Bonham-Carter og Glenda Jackson samt general Charles de Gaulle, der styrede de ”frie franske” herfra under anden verdenskrig.
Videre ned til den hemmelige landsby, Vale of Health, som gemmer sig midt i det store naturområde Hampstead Heath.
Turen rundt i denne historiske perle, hvor floden Fleet sit udspring – de mange kilder gjorde den til et eftertragtet kursted allerede i 1700-tallet – slutter med en søndagsfrokost på den historiske pub, The Spaniards Inn, som har stået nærmest urørt siden starten af 1600-tallet, og som bl.a. indgår i Charles Dickens roman ’Pickwick-Klubben’. Du kan læse vores artikel, skrevet af Poul Arnedal, der går lidt tættere på Hampstead, denne svært fascinerende del af London.
Sunday Afternoon
Efter Sunday Roast er det tid til at udforske byen lidt på egen hånd. Der er helt sikkert mange af jer der vil søge mod ”memory lane” eller man har bare lyst til at indtage byen i eget tempo. Et enkelt forslag vi kunne komme med, er at vandre på sydsiden af The Thames, fra Westminster Bridge til Tower Bridge og videre til det eksklusive Shad Thames distrikt, hvor blandt andet Sir Terrance Conran havde til huse.
Her vil du også komme forbi den nyeste tilflytter, The Shard, Vesteuropas højeste bygning, eller højeste vertikale by, som den helst selv vil omtales. The Shard ligger i Londons Southwark kvarter syd for Themsen, og blev bygget over en ti-årig periode, inden den officielle indvielse i juli 2012.
Entreprenøren, Irvine Sellar, som med egne penge finansierede bygningen, havde en vision om en bygning, hvor “folk skulle kunne arbejde, bo, besøge og hygge sig i”. Han fik den italienske arkitekt, Renzo Piano (kendt for bl.a. Pompidou Centeret i Paris) til at tegne tårnet, som endte med at blive Vesteuropas højeste bygning på 310 meter og med udsigtsplatforme 244 meter oppe på etagerne 68-72. I godt vejr kan man se hele vejen… til Kina! Bygningen indeholder kontorer, boliger, hotel, restauranter og barer.
Gæstetaler og gallamiddag
Efter vores søndag eftermiddag, er det tid til at tage vores signatur-middag, som altid er en vigtig ingrediens på vores rejser. Vi har fundet den helt rigtige restaurant.
Den bliver åbenbaret under rejsen. Vi giver velkomstglasset. Vine er mellem dig og tjeneren.
Jesper Steinmetz, journalist og udlandskorrespondent for TV2 og bosiddende i London, vil kigge forbi til vores middag søndag aften, hvor han vil være vores gæstetaler.
En tale, hvor der naturligvis lægges vægt på engelske politiske og sociale forhold. Med det forbehold at hans metier kan sende ham til et af verdens brændpunkter.
Drømmetydning i Sigmund Freuds hjem
Da nazisterne i 1938 annekterede Østrig flygtede psykoanalysens fader, Sigmund Freud, ligesom mange andre jødiske intellektuelle til London, hvor Freud boede og genoptog sin praksis.
I dag er hans hus i Nordlondon et særdeles aktivt museum med hans originale divan, som han havde fået af en patient allerede i 1890 og sammen med sit øvrige indbo bragte med sig fra Wien til London. Her vil vi opleve både hans arbejdsværelse og behandlingsrum, som de stod, mens han levede.
Parnassos har fået hele museet helt for os selv, så vi uforstyrret kan gå på opdagelse i Sigmunds univers og prøve at ligge på en tro kopi af den divan, hvor patienterne lå under psykoanalysen. Samtidig vil vi få en times introduktion til Freuds teori om drømmetydning formidlet af en af museets Freud-eksperter, hvorefter der vil blive serveret vin og canapeer.
I selskab med Dracula og Karl Marx
Beretningerne om okkulte ritualhandlinger, gravskænding, satanisme og illegalt opgravede lig er utallige, når det gælder Highgate Cemetery. Kirkegården var bl.a. med til at inspirere Bram Stokers kultromanen Dracula.
I dag er den ikke mindst kendt for at være Karl Marx’ sidste hvilested med den gigantiske buste af forfatteren til Das Kapital og det Kommunistiske Manifest. Med sit mylder af gotiske monumenter, eksotiske katakomber og lommer af vild natur er vi tilbage i dronning Victorias og Sherlock Holmes London.
Parnassos har fået arrangeret en hel særlig guidet tur mandag eftermiddag på en af verdens kendteste og mest stemningsfyldte kirkegårde, som har inspireret til et utal af romaner og film. Det er mystik og historie fra øverste hylde – og hvis vi støder på et par vaskeægte spøgelser, er der ingen grund til at blive forskrækket. De er helt ”naturlige” fænomener, som er dybt forankret i den engelske folkesjæl.
Før kirkegårdsbesøget spiser vi vores frokost på pubben The Flask midt i den historiske Highgate Village, og hvor både violinvirtuosen Yehudi Menuhin og den gamle digter Samuel Taylor Coleridge, som var fadder til ordene biseksuel, dynamisk og soulmate, var stamgæster.
Det var også her de første illegale obduktioner ifølge overleveringen blev foretaget på lig opgravet på den nærliggende kirkegård. I den eksklusive, gamle husrække lige overfor boede Coleridge, hvis forsvundne kiste for nogle år siden blev fundet i en gammel vinkælder under den lokale kirke. Hans hus blev siden overtaget af supermodellen Kate Moss og i nabohuset levede og døde sangeren George Michael.
Very British Manners med William Hanson
Englænderne må stå model til ikke så lidt fra os bloody foreigners. Deres sprog bliver maltrakteret på daglig basis – noget vi nok ikke kan sætte os ind i er, at siden sproget er verdensomspændende, må de konstant lide under at læse og lytte til deres sprog i alskens mislyde og misbrug.
Og så er der engelsk etikette, denne subtile størrelse, som gør at vi ikke engang ved når vi træder i spinaten. Det vil vi forsøge at løse.
For at undgå at vandre rundt som en anden Borat, har vi inviteret Englands førende etiketteekspert, William Hanson, til at holde et foredrag for os i hvordan man gebærder sig i selskab med englændere, i hvert fald af den posh slags.
William Hanson, som du med fornøjelse kan følge på Instagram, bliver flittigt brugt af byens mange ambassader, så deres ansatte ved hvad kammertonen er i fint engelsk borgerligt selskab.
Han er sjov og charmerende og bagefter kan vi alle føre os frem i the British Establishment med fast grund under fødderne.
The Eastenders
Oprindelig var City of London den engelske hovedstads centrum. Det var her romerne grundlagde deres Londinium for 2000 år siden. De sidste mange hundrede år har det været centrum for den britiske bank- og finansverden, og det er her, vi skal bo på vores Londonrejse.
Lige uden for bymuren ligger Londons East End-kvarter Spitalfields, som var træningsgrund for Henrik VIII’ artilleri og siden kendt som et hard core arbejderkvarter. I dag er East End især kendt for sine markeder og blandede befolkningsgrupper. Det skal vi besøge tirsdag formiddag. (og tids nok til at de gæster, der tager hjem med et sent eftermiddagsfly eller aftenafgang, kan deltage).
Igennem århundreder har især Spitalfields været et område, hvor mennesker, som flygtede til London fra politisk og religiøs forfølgelse i det kontinentale Europa, først slog sig ned. Men andre ord et indvandrerkvarter.
Allerede i 1600-tallet slog de første franske huguenotter sig ned her og grundlagde de protestantiske kirker, som var bandlyste i Frankrig. I 1800-tallet kom en ny indvandringsbølge bestående af jødiske indvandrer, som flygtede fra pogromer og forfølgelse. På det tidspunkt var vores franske protestanter rykket op i samfundspyramiden og flyttet ud til andre og mere velhavende kvarterer. Og i stedet for at bygge nyt, overtog jøderne de kristne kirker og omskabte dem til synagoger.
Omkring år 1900 var der omkring 200 synagoger i East End, og en af de største menigheder fandt man i den smalle gyde, Sandy’s Row, hvor kirken var blevet til en synagoge allerede i 1854.
I dag er det kun ganske få synagoger tilbage i East End. Mange af dem er blevet overtagen af en ny indvandringsbølge af især bengalere fra det tidligere Østpakistan, som kom til London og East End i 1960’erne og 70’erne.
Men Sandy’s Row Synagogue eksisterer stadig, og det aftryk, som de jødiske indvandrere har sat på Spitalfields og East End er stadig tydelige. F.eks. ligger der to døgnåbne bagel shops midt imellem de mange bengalske curry houses i den legendariske Brick Lane, hvoraf den ældste er fra 1855.
Samme tirsdag formiddag er Parnassos gæster blevet inviteret inden for i den nævne historiske, efterfulgt af en spadseretur med en lokal guide rundt i det jødiske East End, hvor indvandrergrupperne og deres lokaliteter blander sig fredeligt med hipsters og smarte forretningstyper fra the City.
Poul Arnedal
Den herre journalist, Poul Arnedal ↗ har en meget lange karriere bag sig blandt andet som portrætredaktør hos POV og forfatter.
Vi har kendt hinanden i nogle årtier. Vi er så forskellige som sol og måne. Det har vist sig at være en konstellation, der kan skabe forrygende kulturfester.
Og rejsen til London er én vi i særlig grad har set frem til. Jeg har boet i London det meste af mit voksne liv og Poul , i kraft af sin profession, lavet utallige interviews i byen. Jeg spurgte ham om han ville lave en liste over deres ”ofre”. Jeg måtte virkelig skære til for at nøjes med nedenstående opremsning:
Inspector Morse, (John Thaw), Vivienne Westwood, (designer) Samantha Bond (Tanten i ‘Downton Abbey’), David Suchet (Hercule Poirot), John Galliano (Designer), Michael Palin i hans hjem, Bianca Jagger, Gordon Kaye, hovedrollen i ‘Allo ‘Allo! og et langt interview med forfatteren Fay Weldon. Dertil backstage samtaler med Naomi Campbell og Linda Evangelista under London modeugen.
Lige før udgivelsen af denne artikel skrev Poul, ”og så kommer jeg i tanke om, at jeg også har lavet et interview med Helen Mirren på en café på King’s Road”.
Ovenstående er jo jalousifremkaldende. Udover interviewet selv bliver der altid småsnakket – især ”Inspector Morse” tog sig god tid – og herved får man en sjældent god forståelse af byens sjæl.
Anekdoter følger på vores guidede ture, skulle jeg hilse at sige!
The Tube - og flybilletterne
The Londoners har følgende udtryk, ”man tager taxa hvis man har tid og råd til det”.
Med taxa, og også bus, risikerer vi ikke at komme nogen vegne og slet ikke i påsken. Så vi har valgt ikke at bruge af budgettet på noget der vil spilde vores tid. Vejen frem, uden gode modargumenter, er helt klart The Tube. Vi er to guider, der nok skal koordinere alt fra A til B.
Det er en udgift, som ikke er inkluderet i prisen, da det vil være alt for diffust at styre rent regnskabsmæssigt. Du bruger blot dit kreditkort ved indtjekningen, og der bliver aldrig trukket mere på kortet end omkring 70 kr. dagligt, uanset hvor meget vi benytter os af Londons undergrund.
Og så kommer vi til sidste punkt. Sædvanen tro står vi ikke for flykøb. Du vælger flybillet, så det passer ind i dine planer. Måske er Århus eller Aalborg lufthavnene vejen frem for dig. Nogle foretrækker at flyve tidlig morgen, andre ønsker at forlænge opholdet.
Et par forslag: man kan tage fra Stansted lufthavn direkte til Liverpool Street Station, som er i gåafstand fra hotellet. Gatwick lufthavn er den næst-hurtigste, mens Heathrow er i den helt anden ende af vores hotel.
Ring eller skriv endelig hvis du er i tvivl eller har spørgsmål hertil. Og naturligvis vil vi gerne være behjælpelige, hvis eksempelvis vil blive glad for at vi mødes på Liverpool Street Station.
Og hvis du ønsker at forlænge opholdet?
Omkring halvdelen af vores gæster ønsker at forlænge deres ophold uden for det ”officielle program”. Nu er man i byen alligevel, og hvis man har en dag eller to mere i kalenderen, hvorfor så ikke blive her lidt længere?
Du kan via købsprocessen forlænge dit ophold med én dag på vores hotel. The Ned har lovet at give dem af jer, der ønsker natten mellem 22. – 23. april til samme pris, som vi har fået det til de andre dage. Prisen for et dobbeltværelse er 2.400 kr. for ekstranatten. Andre nætter er til normal rate, som er mindst 50% dyrere.
Er morgenmaden inkluderet? Både ja og nej. Du kan via os tilkøbe madkuponer til £ 15/kupon pr dag, der gør, at du kan bruge £ 26 dagligt til morgenmad i en hvilken som helst af hotellets syv restauranter. Desværre skal du vælge mellem at købe kuponer for alle dagene eller ingen af dagene. Men kuponen er god valuta for pengene. Your choice.
Erik og Pouls Afterparty
Det er blevet en tradition at tilbyde et ”after party” for de af vores gæster, der vælger en overnatning mere. Vi har kig på nogle vidunderlige hippe restauranter i Hoxton, hvor vi kan spise sammen. Men du kan naturligvis også blot vælge at nyde London på egen hånd. Prisen er sat til 500 kr./person og går 100% til retterne på menukortet. Vine er mellem dig og tjeneren.
Vi håber at disse arrangementer har fristet dig over evne og at vi får dig at se blandt vores gruppe på cirka 40 gæster.
London’s Calling.
Med venlig hilsen,
Erik Bach Christophersen
Og vores mission er?
Vi ønsker at skabe eksklusive oplevelser – uden at være ekskluderende.
Vores rejser er ikke i den billige ende, men de er alligevel tilgængelige for en større del af et rejseelskende publikum.
‘Tricket’ er at være en stor gruppe. Vi taler om cirka 40 personer. At være mange skaber i sig selv dynamik. En stor gruppe giver et større budget, som igen gør at vi kan finansiere ægte unikke oplevelser, hvilket vil være uden for rækkevidde for langt de fleste af os, hvis vi handlede på egen hånd.
Formålet er, at rive os alle ud af vores hverdag, så du spørger dig selv når du er hjemme igen, ’oplevede jeg virkelig det som jeg tror jeg oplevede’?
Hvad får du helt præcist for 13.000 kr. ?
- Fire nætter på det 5* Hotel the Ned.
- Kanapéer og velkomstdrinks fredag aften.
- Pub lunch lørdag.
- Operabillet lørdag aften.
- Sunday Roast.
- Signaturmiddag søndag aften.
- Pub lunch mandag.
- Kanapéer og vin i Sigmund Freuds House.
- Kanapéer og drinks til William Hansons event.
- Entré til Highgate Hill, bådfart, alle guidede ture er inkluderet.
- Morgenmad: du kan tilkøbe 4 kuponer á £ 15, der giver dig 4 * £ 26 at spendere i The Ned’s syv restauranter.
- Drikkevarer på restauranter og pubber overlader vi trygt til dig og tjeneren.
Bemærk:
Beløbet dækker kun ophold og oplevelser i London og inkluderer ikke flyrejsen.
Det er, som nævnt, for at give dig størst mulig fleksibilitet, såsom hvornår du flyver på dagen og hvorfra. Måske ønsker du også at forlænge opholdet.
Hvis rejsen bliver aflyst – uanset årsagen hertil – kompenserer vi din flybillet. Gælder dog ikke Business-Class.
Dato
- 18 - 22 apr 2025
Pris
- 13000 dkr.
Mere info
Lokation
- The Ned
- 27 Poultry, London EC2R 8AJ, UK
Arrangør
-
Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 København
-
Tlf
+45 52736316 -
Email
overtoner@parnassos.dk