
Leipzig – Gewandhaus, Die Olsenbande og middagen på Porschefabrikken

Leipzig, de store ånders by
Arrangementet til denne del af Europa har været længe undervejs. Undertegnede har besøgt Leipzig 8-9 gange og for de første tre besluttede Cornavirussen at lukke byen ned. Nu er byen efterhånden blevet en gammel kending. Det er en af de skjulte europæiske perler, som fortjener langt mere opmærksomhed.
Hvor den i dag måske er lidt uden for alfarvej var den centrum for den klassiske musik i 1800-tallet, i 1813 centrum for det største militære slag nogensinde og endelig centrum for de demonstrationer der bragte det østtyske regime til fald i 1989. Rig på historie, også rig på avanceret nutid, som vi skal opleve og som artiklen senere hen kommer ind på. Men først skal vi dertil.

Parnassos.dk ApS er medlem af rejsegarantifonden. Den garanterer dine penge, mens vi er garant for dine oplevelser.
Leipzig: En time med fly, to timer med bus

Berlins nye lufthavn, Berlin Brandenburg, er Tysklands største skandalebyggeri. Overskridelse af budget og overskridelse af deadlines er set før, men denne var af teutoniske proportioner. Nu er den færdig og kan modtage og afsende fly. Til gengæld er der ringe togforbindelser til det ganske Tyskland. Man kan ikke tænke på alt.
Så Leipzig, og Sachsen i det hele taget, er ikke sådan at nå frem til.
Til vores rejse har vi derfor arrangeret to busafgange fra lufthavnen. Én lørdag 13. april 2024 kl. 13.00, dagen hvor vores officielle program starter om aftenen. Og fredag d. 12. april kl. 17.30 for dem der ønsker en ekstra dag.
Du kan nemt tilvælge den ekstra dag under bestillingsprocessen. Jeg vil stå begge dage og vinke med et dansk flag i Berlins lufthavn.
For begge aftener gælder, at vi finder et par hyggelige restauranter til opvarmning før det for alvor går løs. Fredag aften spiser vi på Goethes stamværtshus, Auerbachs Keller, hvor hovedpersonen i hans roman, Faust, første gang møder skæbnen. Lørdag aften spiser vi på en nedlagt hovedbanegård.
På sporet af musikken

Fotoet viser Grassi-museet med verdens største samling af periode-instrumenter, såsom lut, viola d’amore og clavichord, som fra det tidlige 1800-tal ikke kunne bruges i den moderne symfoni og derfor visnede hen. Du har i løbet af ugen mulighed for at gå på genopdagelse blandt disse glemte instrumenter, hvis lyde har fortonet sig, lyde som vores tip-tip-oldeforældre jævnligt lyttede til.
Dog, det du skal lægge mest mærke til på billedet er det sølvfarvede design. Det er logoet for verdens eneste musikrute, Die Notenspur, som er indlejret overalt på den 5 kilometer lange sti, hvor man møder omkring 20 forskellige musikhistoriske poster. Vi tager 3-4 af kilometerne søndag formiddag. Ikke alene lærer vi om byens betydning for klassisk musik, vi lærer også byen af i dag at kende. Jeg står for fortællingen og anekdoterne undervejs.
Johann Sebastian Bach - musikkens gudfar

Kl. 15.30 søndag tager vi til det allerhelligste i Leipzig, Bach museet, lige over for kirken hvor Johann Sebastian Bach arbejdede i et kvart århundrede. (Er du morgenduelig bør du overveje at tage til kirken, hvor der hver søndag afholdes en messe og motetkoncert, præcist som på Bachs dage). Museet ligger hvor familien Bose boede. De var nære venner med Bach og var gudforældre til en af hans og hans kone, Anna-Magdalenas, børn.
Vi får en guidet tour på engelsk og bagefter har vi fået adgang til deres koncertsal, Summer Saal, hvor vi i samarbejde med Schumann Haus museet i Leipzig har arrangeret rejsens første privatkoncert. Programmet er ikke fastlagt endnu, men det bliver naturligvis med fokus på Bachs musik.
Dobbelnostalgi med Die Olsenbande

Efter vi har vist Bach den ære der tilkommer ham, har vi en time eller to til rådighed før vi introduceres til ren østtysk nostalgi, et show med Die Olsenbande. Af en eller anden grund var Olsenbanden uhyre populær i det tidligere DDR. Vi har reserveret første parket, hvor du vil opleve fire tyske reinkarnationer af Egon, Benny, Kjeld og Yvonne.
Showet er dels på tysk, dels på engelsk. Under alle omstændigheder er det lige meget, for vi ved hvad det går ud på. Undervejs får vi serveret en fire-retters middag som indgår i prisen. Og bagefter kan vi jo spørge skuespillerne selv om deres tilhørsforhold til “vores” skuespillere.
Det er ikke stor kunst, men det er godt nok sjovt!
Carrera-middagen på Porschefabrikken

Mandag og onsdag tager vi med bus ud af Leipzig til Meissen og Dresden. Mere herom lidt senere.
Jeg vil dog springe direkte over i tirsdagens program, for her møder vi det næste event som fuldt ud lever op til vores slogan.
Tæt på Leipzig findes Porsches fabrik. En verden for sig, næsten bogstaveligt talt (vi skal medbringe pas for at komme ind på arealet).
Her er der en restaurant der tager sig af corporate events for firmaer med en hvis pondus. Som tager sig af de kunder der henter deres splinternye Porsche direkte fra fabrikken, til hvem man byder på frokost. En smuk gestus.
Og som tager sig af os, naturligvis! Vi er beæret over, at Porsche åbner porten for os. Og før vi sætter os til bords i fornemme omgivelser giver de en rundtur på deres fabrik, hvor vi kan forelske os i deres biler.
Efter turen til produktionsbygningerne og før middagen skal vi lige en ting til…
Det vildeste ridt

Under besøget hos Porsche var jeg meget i tvivl. Dagen efter var jeg overhovedet ikke i tvivl. Inkluderet i rejsen skal du opleve 40 minutters acceleration og g-kræfter på Porsches racerbane. Deres event-afdeling har fået stillet 10 toptunede sportsbiler til rådighed. Med sig følger 10 toptunede professionelle racerkørere, som vil ræse dig omkring hvert et sving. Du vælger selv om det skal ske stille og roligt med 150 km/timen eller om de skal trykke speederen i bund.
Det koster 450 € for fornøjelsen, men siden vi har købt til os alle, er prisen en anden. Er turen blot til drengestreger? Jeg tror det appellerer og accelerere til begge køn. Og hvis du absolut ikke vil sidde i en af de bedst producerede biler i verden, ved siden af en dødlækker racerkører, så finder vi sikkert ud af noget alligevel.
Videoen nedenfor viser hvordan det så ud under mit ophold derude.
Vores guidet tour, racerbane tour, middag og velkomstchampagne er inkluderet i rejsens prise, mens de absolut rimeligt prissatte vine er mellem dig og restauranten.
Da H.C. Andersen besøgte Leipzig

Under Corona-krisen, hvor Covid satte en grundig bremse for alle rejsebureauernes aktiviteter, skrev jeg 40 små komponistbiografier (som findes på vores hjemmeside), heriblandt for komponistægteparret Clara Wieck Schumann og Robert Schumann som boede i deres første år som ægtefæller i Leipzig. Deres er en rørende kærlighedshistorie. Her blev jeg bekendt med, at Clara havde mødt H.C. Andersen i København, hvor hun spillede som koncertpianist i 1842.
I et af hendes breve til sin mand, beskrev hun vores store digter. Robert blev begejstret, læste H.C. Andersens værker og komponerede herefter musik til et af hans digte.
22. juli 1844 var H.C. Andersen på besøg i deres hjem i Leipzig og kunne for første gang lytte til Roberts komposition. Når man ved dette, vil det være en synd af bibelske dimensioner ikke at reagere på det. Jeg skylder min taknemmelighed til direktøren for Schuman Haus, Gregor Nowak og hans kollega Lara Galow for deres imødekommenhed og for at vi onsdag aften kan sætte os i selv samme lokaler som parret Schumann og H.C Andersen befandt sig i hin aften og lytte til de samme noder som Clara spillede for sit lille publikum.
I øvrigt, efterfølgende drak de to herrer sig i hegnet, mens de fik den geniale idé at skrive en opera sammen. Desværre blev det kun til tømmermændene.
Claras brev til Robert, som hun skrev under sit besøg i København i april 1842,
Andersen har et poetisk, barnligt sind, er stadig ret ung, men meget grim, og samtidig frygtelig forfængelig og egoistisk. Ikke desto mindre kunne jeg godt lide ham, og jeg fandt hans bekendtskab interessant og umagen værd. Under alle omstændigheder opvejer hans dyder langt hans svagheder.
Erich Honeckers 3-retters menu

I Leipzig er der rig mulighed for at slå middag og kultur sammen. Auerbachs Keller er nævnt.
Vi besøger en anden restaurant i udkanten af byen onsdag aften (efter vores koncert i Schumann Haus), som har været tro mod, måske ikke det kommunistiske regime, men til det kommunistiske køkken. Menuen er hentet fra årtierne før 1989 med en god og kraftig smag af klassekamp.
Vi har hele ”stuen” for os selv – og til vores aften er maden ikke rationeret.
Völkerschlacht-denkmal monumentet

Første gang jeg besøgte Leipzig omegn kørte jeg ud ad én vej, hjem af en anden hvor dette afbillede monster af et yderligtgående germansk monument pludseligt dukkede op i horisonten. Og jeg havde ikke den fjerneste idé om hvad det var.
Min nysgerrighed gjorde, at nu ved jeg det. Det er 90 meter højt, dens store sal 62 meter højt, plads nok til to Rundetårne.
Det er til minde om det til dato største militære slag nogensinde, som skete netop her i dagene 16. – 19. oktober 1813. Napoleons tropper stod over for de russiske, svenske, preussiske og østrig-ungarske ditto. Napoleon led sit første militære nederlag og måtte trække sig. 4 mod 1… det er også lidt tarveligt.
Al krig er tragisk. En halv million mand stod over for hinanden i disse oktoberdage. 90.000 af dem mistede livet og blev begravet i området.
Et morbidt not-so-fun-fact: Da naturen havde gjort sit, gravede Leipzig-beboerne kranierne op og solgte dem som souvenirs i byens turistbutikker. Det er man siden gået bort fra.
Porcelæns-middagen i Meissen

En god bekendt fortalte mig en gang , at byen Meissen er blandt de mest idylliske byer i Tyskland, måske den mest idylliske. Sådanne udtalelser tager jeg gerne med et gran salt.
Nu har jeg været der og må indrømme at Meissen er en af de mest idylliske byer i Tyskland, muligvis den mest idylliske.
Her skal vi befinde os om onsdagen, hvor I alle får rigeligt med tid til at vandre rundt og blive fortryllet af den charmerende stemning.
De fleste af jer vil sikkert vide, at Meissen er kendt for dets porcelænsfabrik, der som den første i år 1708 kopierede og producerede Kinas porcelæn. Europæisk kopivare.
Måske er der en og anden der placerer porcelæn i samme kategori som eksempelvis broderier, et lidt gammeldags fænomen. Men porcelæn er sammenlignelig med musikhistorie. Fra disse kan man knytte sig til alt andet i Europas historie og kulturhistorie.
Porcelæn var fantastisk dyrt, så det blev brugt af de adelige som show-off over for andre adelige. Herlige historier er os i vente på deres museum.
Og når fabrik og museum lukker, har vi stedet for os selv. På øverste etage går vi ind i deres event-lokale (afbilledet her) og får serveret en 3-retters menu på porcelænstallerkner fra 3 forskellige århundreder. Forsikringen er betalt.
Dresden i ruiner

Det er vistnok kun et tysk fænomen, men i flere tyske byer findes der begrebet Panometer, en ordspils-kombination af ordene panorama og gasometer. Gamle gasbeholdere og deres enorme rum er blevet omdannet til 360 graders museer. En af dem findes i Dresden. Lige nu har de en udstilling om Dresden i barokken med et livagtigt og troværdigt billede af byen som den så ud i årene omkring 1700 – Bachs tid.
Næste år har de en udstilling, hvor vi – igen i 360 grader – kan se kæmpe fotomontager af det nærmest totalt udslettede Dresden i 1945. Destruktionen var sammenlignelig med Nagasaki og Hiroshima. Jeg har af gode grunde ikke set udstillingen, men jeg tror det bliver en noget rystende oplevelse. Uforståeligt at noget lignende sker, ikke fjernt herfra, i vores tid.
Efter besøget tager vi direkte til Dresden centrum og ser byen som fugl Fønix. Men stadig med ar fra de frygtelige begivenheder der fandt sted i dagene 13. – 15. februar 1945.
I har et par timer for jer selv til at vandre rundt, finde en smugkro, en café, en hvad man nu har lyst til, før vi skal i gang igen. Vi skal besøge Yenidze-bygningen.
Avantgardeshow i Yenidze-bygningen

Tænk engang, der er vitterligt nogen, som tror at den store bygning, Yenidze i Dresden, som du kan se på fotoet, er en moské.
Det er jo tydeligvis en tobaksfabrik, der blot er udformet som en moské. Sandt nok, det er svært at finde en klar sammenhæng eller association mellem muslimernes religiøse samlingspunkt og cigaretter, men det gik man tilsyneladende ikke så højt op i, da man byggede fabrikken, som blev indviet i 1909.
Ikke nok med det, arkitekten var Martin Hammitzsch, et navn både du og jeg vil glemme øjeblikkeligt hvis ikke det var for den lille detalje at han var gift med Angela, storesøsteren til… Adolf Hitler! Sidstnævnte stjal ligesom al opmærksomhed fra sine søskende.
Under Coronakrisen, hvor alt var lukket og slukket, gik jeg hen til Yenidze, tog i hoveddøren og fandt den ulåst. Og så i Tyskland. Sjusk.
Jeg havde derfor bygningen for mig selv. Jeg nåede op til dets kuppel (som dog var låst af) kiggede ind og blev slået af dets skønhed. Nu ved jeg godt at det er en nedlagt tobaksfabrik – men det var nu alligevel et religiøst øjeblik.
Her svor jeg, at når vores rejseselskab endelig kom i gang, ville jeg arrangere et eller andet her. Ikke alt jeg sværger på bliver til noget, men torsdag d. 18. april 2024 kl. 21.00 lige efter solnedgang, sætter vi os foran en scene. Vi har spurgt en teatertrup om at opføre deres avantgardeshow – bare vent – i en kuppel af overjordisk skønhed.
Gustav Mahler på Gewandhaus

Vi er nået frem til fredag. Dagen er sat til side til, at du selv kan gå på opdagelse i byen, måske har du lyst til besøge Runde Ecke, Stasihovedkvarteret i byen, som demonstranterne undgik at vandre forbi i 1989, fordi man regnede med at sandsynligheden for at der blev skudt mod menneskemængderne var størst her. Eller et visit til Grassi-museet – eller bare nyde byen med dens halve million sjæle.
Når vi når frem til aftenen kan vi, for dem der har lyst, mødes til en lille præ-theatre anretning. Og herefter…
Én god ting kom der ud af det tidligere DDR: Gewandhaus koncertsalen, der rejser sig i majestætisk brutalitet på hovedpladsen i byen. Den er kendt for sine fremragende akustik.
Bygningen er fugl Fønix i tredje led. Den første bygning blev brugt som koncertsal i 1811, hvor premieren på Beethovens 5. symfoni fandt sted. Felix Mendelsohn var drivkraften bag, komponisten som genopdagede J.S. Bach, der var gået i glemmebogen i knap et århundrede.
Gewandhaus orkestret er blandt de fineste i verden og dem skal vi sidde over for fredag aften d. 19. april 2024 mens de spiller en af de mest berømte skrevne symfonier, Gustav Mahlers 5. symfoni. Det bliver rejsen kulturelle højdepunkt efter en lang og begivenhedsrig uge.
Og for dem der har lyst til en sidste post-theatre drink kender jeg det helt rigtige sted.
Dorint, vores hotel i Leipzig

Vores rejser koster sædvanligvis i omegnen af 13.000 kr. per person. Planen med ugen i Leipzig var blandt andet at gøre den mere overkommelig rent prismæssigt. Det er desværre mislykket. Jeg bebrejder ovenstående oplevelser. For hvilke skulle vi undvære?
Vi har dog valgt at gå fra 5* til 4* oplevelse hvad hotel angår, ellers var prisen løbet løbsk. Vores fokus er først og fremmest på de kulturelle oplevelser. Hotel Dorint er et godt, hyggeligt og bekvemmeligt hotel tæt på centrum og med Felix Mendelsohn som nabo. Og der venter os alle en flaske vin på hotellets regning.
Vi håber du er blevet fristet over evne af ovenstående program. Vi lover endnu en ekstraordinær rejse. Once in a lifetime… hver gang.
Og vores formål er?
Vi ønsker at skabe eksklusive oplevelser – uden at være ekskluderende.
Vores rejser er ikke i den billige ende, men de er alligevel tilgængelige for en større del af et rejseelskende publikum.
‘Tricket’ er at være en lidt større gruppe. Vi taler om cirka 40 gæster. At være mange skaber i sig selv dynamik. En stor gruppe giver et større budget, som igen gør at vi kan finansiere ægte unikke oplevelser, hvilket vil være uden for rækkevidde for langt de fleste af os, hvis vi handlede på egen hånd. Og når vi har brug for at vandre rundt i mindre grupper, splittes vi op i to.
Formålet er, at rive os alle ud af vores hverdag, så du spørger dig selv når du er hjemme igen, ’oplevede jeg virkelig det som jeg tror jeg oplevede’?
Hvad får du helt præcist for 13.000 kr. ?
- Syv nætter på det 4* hotel Dorint inkl. morgenmad.
- Billetter og entreer til alle koncerter og museer.
- 4 middage, inklusiv gallamiddagen på Porschefabrikken.
- Bustransporter til og fra Berlin lufthavn.
- Vine og små anretninger ved egne arrangementer.
Bemærk:
Beløbet dækker kun ophold og oplevelser i Leipzig og Dresden og inkluderer ikke flyrejsen.
Det er, som nævnt, for at give dig størst mulig fleksibilitet, såsom hvornår du flyver på dagen og hvorfra. Måske ønsker du også at forlænge opholdet.
Dato
- 13 - 20 apr 2024
Pris
- 13000 dkr.
Mere info
Lokation
- Hotel Dorint
- Stephanstraße 6, 04103 Leipzig, Tyskland
Arrangør
-
Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 København
-
Tlf
+45 52736316 -
Email
overtoner@parnassos.dk