Mena House, Giza, Kairo

Egyptologen og islameksperten i Kairo

Pyramidespil i Kairo

Mena House, Giza, Kairo
Vi nyder vores ”signature” buffet på det luksuriøse Mena House med den ældste og eneste af verdens syv vidundere som baggrund. Oplevelsen er ubeskrivelig.

Kairo associerer med kakofoni. Byen er ligeledes den islamiske kulturs uofficielle hovedstad. Enorme menneskemængder samt, skal vi sige… livlig trafik, gør at her finder man ingen hvilepuls. Alt hvad der kan kravle og gå, kravler og går.

Samtidig er byen også arvtager af det eneste menneskeskabte værk der kan holde stand mod tiden. Med det in mente er det ironisk at pyramiderne er mausoleer. Døden mod vest og liv overalt.
En by der er sammensat og sammenstykket. Det kan blive dit hjem fra 4. november 2023 og en uge frem.  
Vi har lejet alle værelser på hotel Beauchamp, som vi herved har for os selv. Hotellet er beliggende i Zamalek og ejes og ledes af tyske Hebba Motz. Tro os, efter en lang dag og aften i dissonans, er tysk ordnung lige hvad du trænger til.
Har du spørgsmål til nedenstående da ring gerne på 5273 6316. Vi har åben alle hverdage fra kl. 10.00 – 18.00. Lørdage 10.00 – 15.00.

Parnassos ApS medlem af rejsegarantifonden 3404

Parnassos er medlem af rejsegarantifonden. Den garanterer dine penge, mens vi er garant for dine oplevelser.

Joseph, Maria og Jesus' et måneds ophold i Maadi

Koptisk kirke i Maadi syd for Kairo
”Den velsignede jomfru Marias kirke i Maadi”. En koptisk kirke ved Nilens bred

Vi flyver med Egypt Air kl. 14.45 lørdag den 4. november fra Kastrup lufthavn non-stop til Kairos lufthavn.
Her vil en bus tage os videre til Zamalek hvor vi indtager sen aftensmad. Klokken 9.30 næste morgen – og efter morgenmaden som er inklusiv i prisen – går det løs.

Og a pro pos, det er Parnassos’ filosofi at vores rejseprogrammer er så kompakte som mulige. Vi udnytter hver eneste vågne time vi er i Kairo. Tag med på alle ture! Tag med til alle restauranter og klubber!
Hvis du så undervejs bliver træt, eller at byens trængsel og alarm simpelthen bliver for meget af det gode – og det vil helt sikkert ske et par gange – sætter vi dig eller jer i en taxa der kører jer direkte til hotellet. Taxaer i Kairo er forbløffende billige, og de er overalt til enhver tid. 

Søndag morgen tager en bus os til lidt syd for Kairo, hvor vi skal besøge den efter min mening mest interessante koptiske kirke i hovedstaden, “jomfru Mariæ kirken i Maadi”. Her vil kirkens præst, Stafanos, tage imod os. Den er interessant fordi den er mere intim – og så har den haft fornem besøg i tidernes morgen. Her finder du kristendommens spæde begyndelse. Bogstaveligt talt. Ifølge Mattæus evangeliet viser en engel sig for Joseph og siger, 

stå op, tag barnet og dets mor med dig og flygt til Egypten, og bliv dér, indtil jeg siger til. For Herodes vil søge efter barnet for at slå det ihjel.« …Og dér blev han, indtil Herodes var død.

Ifølge overleveringen gemte familien sig en måneds tid i Maadi – et område hvor der befandt sig en stor jødisk befolkning på det tidspunkt – netop hvor kirken siden er blevet bygget. Ikke nok med det, Stefanos har lovet at åbne op til kirkens allerhelligste. Den krypt hvor traditionen siger at familien gemte sig for Herodes spioner. Der er næppe nogen historiker der ”køber” historien, men for en times tid placerer vi vores skepsis i kirkens garderobe. Hvorfor ikke?

Herefter vil Stefanos fortælle os om hvad det vil sige at tilhøre en kristen minoritet i et islamisk samfund.

Afternoon Tea på St. Regis

St. Regis hotel
Watergarden restauranten på St. Regis hotel.

Kirken ligger ved Nilens bred og det er derfor oplagt at vi herefter tager den nærmest obligatoriske tur med Felukah, store sejlbåde der indgår i symbiose med floden, Nilen, som på én og samme gang er mytisk og faktuel. Vi glider med tid og strøm i svær kontrast til den hektiske by.

Sejlturen er på knap to timer. Vi kommer vidt omkring og forbi Maadi øen. Når vi går i land går vi umiddelbart igen ombord på en river taxa der sejler os tilbage til Kairo centrum hvor vi står af ved det exceptionelt luksuriøse St. Regis hotel, som står klar med afternoon tea i deres Water Garden restaurant.

Bliver der tid til et lille ophold på vores hotel herefter før aftenens program? Det gør der nok.

Gulsot i Old Cairo

Jakob Skovgaard Petersen
Jakob Skovgaard Petersen

Vi er meget glade for at islamforskeren, professor Jakob Skovgaard Petersen tager med os på rejsen. Så har vi fast grund under fødderne, hvad en af verdens største kulturer angår. 

Måske siger navnet dig noget? Denne artikels skribent har indtil for ganske nyligt været udlandsdansker, så jeg fulgte ikke den polemik og kontrovers der var omkring Skovgaard Petersen i forbindelse med Muhammedkrisen og immigration i det hele taget, hvor især Berlingske Tidende og Weekendavisen aggressivt kritiserede hans holdninger til indvandring. Trist og beskæmmende. Med mindre man ser det fra en marketingssynsvinkel, så kan det næsten ikke blive bedre. 

Vi vil have glæde af ham hele ugen. En nærmere beskrivelse følger snarest. Heriblandt historien om dengang han boede i det gamle Kairo i 1980erne – byens mest eksotiske område – hvor han blev ramt af en de mest eksotiske sygdomme. 

Jakob er med os alle dage. Ikke alene er han ekspert i alt mellemøstligt og har et stort netværk i byen, hans arabiske er på et niveau som endog intimiderer en række af udlandsdanskerne i Kairo.

Inkognito i Garbage City

Al Abageyah i Kairo er kandidat til at være det mest bizarre område på kloden. Det er virkeligt uden sidestykke.

Der bor omkring 15.000 mennesker og de lever af at sortere 10-million byens storskrald. Al affald ender her: plastik, flasker, papirer, møbler, bildæk…

En enorm trafik går ud og ind af byen, hvor der til enhver tid hviler en svag duft af forrådnelse. At vandre rundt her giver én fornemmelsen af at befinde sig midt i en Federico Fellini film. Eneste problem: beboerne bryder sig vitterligt ikke om besøg. Det forstås.

Vi har fundet den perfekte løsning på hvordan du med egne øjne ikke vil tro på hvad du ser, uden at nogen bliver trådt over tæerne. Vi forklarer når vi alle sammen står ved Al-Mokattam gaden tæt op ad bydelen. Du får en halv time alene eller som par i området, før vi igen mødes, denne gang på den anden side af affaldsbunkerne.

Vi bevæger os nu ud af Fellinifilmen og direkte over i en anden scene kreeret af endnu en surrealist.

St. Simons klippekirke

Simon Tannerkirken i Kairos udkant
To koptiske ungersvende løber om kap op ad kirkens relativt stejle stensiddepladser. På toppen står ungmøerne og følger interesseret med

Al Abageyah i Kairo er primært en koptisk bydel. Og nu hvor vi igen berører emnet, du vil blive overrasket over hvor mange kirker der er i denne helt igennem islamiske by. Det tjener til Egyptens ære, at man har givet udstrakt religiøs frihed til denne kristne minoritet som man mener tæller omkring 10% af befolkningen.

Bag storskraldsbyen åbenbarer der sig en af verdens største kirker med plads til 5.000 mennesker. Den er udhugget direkte ind i Mokattam-klipperne der omkredser Kairos østlige del. Bevares, der er turister, men ikke mange. Til gengæld er kirken velbesøgt af koptere, ikke mindst af den koptiske ungdom – også uden for gudstjenesterne.

Det er min opfattelse at det koptiske samfund ikke helt får nok opmærksomhed. Jeg til gengæld finder samfundet særdeles interessant. Hvis du tager med på rejsen, vil jeg gerne fortælle om dengang jeg, for et kvart århundrede siden, første gang besøgte stedet og oplevede en lille episode, et kulturchok faktisk, som har fulgt mig lige siden.

Operahuset i Kairo

OPerahuset Zamalek, Kairo

Og bygningen i baggrunden? Er det en moske måske? Al spænding ved spørgsmålet er desværre fjernet i kraft af afsnittets overskrift.

Det er Kairos opera. Og der er rent faktisk tale om en bygning der primært spiller europæisk klassisk musik og opfører europæiske operaer.
Og ja, vi skal til opera en af aftenerne i en bygning hvis tag dækker over to kulturer. Her møder du et publikum som ikke på nogen måde repræsenterer den brede befolkning. Og ingen præmie for at gætte rigtigt om hvilket socialt lag vi har at gøre med.

Endnu en gang indfinder denne snigende surrealisme sig. Publikum, sangere og musikere er som taget ud af en anden kultur og placeret ind i en anden. Hvilket de i øvrigt også er.

Vi har skrevet følgende artikler: en om selve operahuset, samt lavet et interview med en af dets operasangere, Raouf Zaidan.

I virkeligheden har Egypten aktier i den europæiske operatradition i form af operaen Aida, skabt af Giuseppe Verdi og bestilt af den egyptiske hersker Ismail Pasha i år 1870. Det var en dyr opera og var med til at landet gik konkurs. Hvad man ikke gør for kunsten.

 

Min bror, Bent, i Kairos "Agouza"

Bent Bach Christophersen i Kairo

Efteråret 1992. Min brors depressioner er blevet værre. Hans læge foreslår ham derfor at flytte til lysere himmelstrøg for at tage brodden af den danske vinter. Han følger lægens råd og slår sig ned i… Kairo!

Her boede han i knap 30 år, fik sig et nyt liv, ny omgangskreds og fandt Aladdins hule. Næsten. Jeg er ikke i tvivl om at han spillede de kort han fik på hånden så godt som man med rimelighed kunne forvente.

Vi var sammen i Kairo i februar 2020, kort tid før Coronakrisen og her besluttede vi at vi ville arrangere en guidet tour til hans by. Bent tog til Athen, hvor han også havde en lejlighed, og jeg blev i Kairo. Et planlagt fem ugers ophold blev for mig til 5 måneder grundet Covid.

I foråret 2022 måtte vi desværre tage afsked med Bent, men de planer vi lagde – løseligt – lever videre med denne rejse, som derfor også er lidt af en mindetur. Jeg har overtaget hans hjem i Agouza og arvet hans vennekreds som har været mere end behjælpeligt med dette arrangement, ikke mindst danske Claes Raben som ligeledes har boet her siden begyndelsen af 90erne.

Jeg vil meget gerne vise jer min brors bydel. Når man kom på besøg hos ham, og ikke kunne finde rundt i de små vinde og skæve og kringelkrogede gyder og gader, skulle man blot spørge om hvor ”den fremmede” bor. Han var vellidt, de passede på ham i hans ”mørke” perioder og han blev ligefrem kvarterets maskot. Nu er jeg “den fremmede”! Gæstfrihed og imødekommenhed har jeg også arvet. 

Mohammed Koras fortælling

Mohammed Kora

Min brors udlejer i Agouza – og nu min – hedder Zakaraya og er fra Sudan. Et rarere menneske findes næppe. Hans engelske sprogkunnen er… lad os kalde det rudimentært. Til gengæld er hans søns, den 27-årige Mohammed, brillant, idet han i et par år arbejdede i kundeserviceafdelingen for det engelske teleselskab Vodafone. (han havde dog problemer med at forstå de skotske kunder. Det er han ikke ene om).

En aften, mens vi sad i en taxa, åbnede han lidt op for sit liv hvor han blandt andet sagde, ”Erik, the traditions in Egypt can be toxic!”. Jeg blev nysgerrig og spurgte ham om hvad han mente er forskellen på tradition og kultur. Det spekulerede han lidt over og svarede, ”traditions are acts, culture is achievement”. Altid en fornøjelse når man skal reevaluere ens indtryk af en person.

Han har lovet at holde en tale for os, og lovet at være hudløs ærlig om hvad det vil sige at være ung i Egypten, deres drømme, deres genvordigheder. Og hans pris herfor? Han vil gerne have at jeg tager to bøger med til ham, når jeg er tilbage igen, om den europæiske middelalder.

Ikke nok med det, Mohammed har fingeren på pulsen. Han tager os samme aften med til det til den tid “in-sted” for Kairos unge. Arabisk ungdom er lige præcis lige så ustadig som den europæiske ditto, så hvad der er in i dag er helt sikkert ude næste år. 

Skidt pyt med at nogen af os er en eller to generationer ældre end det publikum vi skal møde. De tager gladeligt imod os. 

Reception i den danske ambassadørresidens

Den danske ambassadørresidens i Kairo
Det danske flag vejer over ambassadørresidensen i Zamalek, Kairo

I gåafstand fra vores hotel, igennem Zamalek-bydelen som er et gammelt ambassadekvarter og det mest ”vestlige” område i Kairo, finder du den danske ambassadørs residens.

Ambassaden lægger lokale til vores aften, hvor der er et buffetbord som vi kan gå rundt om, inden rejsens første tale der bliver holdt af vores ”æresgæst”, islamekspert og professor Jakob Skovgaard Petersen.

 

 

En pyramide i Djoser og tre i Dahshur

Mindst en af dagene – og måske halvanden – drager vi mod vest til de faraoniske pyramider. De er tæt på ubegribelige, det gælder selvfølgelig især de tre store pyramider i Giza. Hvad sidstnævnte angår har egyptologerne en vis ambivalens, da de også er endt med næsten at blive klichéer. Men naturligvis skal de besøges. Naturligvis.

Vi har valgt at lade egyptologen beslutte hvad der er på vores program. Og det ender nok med at vi også tager lidt syd på for at se de ligeledes mageløse pyramider omkring Dahshur. De er knap så storslåede som deres søskende i Giza, men her er langt færre chikanerende plattenslagere og bondefangere, som virkelig forstår at mindske fornøjelsen for de besøgende turister. Sært at de får lov. Vi gør hvad vi kan for at holde dem tre skridt fra livet. 

Vores egyptolog er fra det amerikanske universitet i byen. Vi sætter først navn på personen omkring to måneder før rejsen. Men det bliver en af ”de store kanoner”.

Og så er der et must: Besøget på det nye egyptologiske museum ↗. Det vil højst sandsynligt åbne i begyndelsen af næste år. Et museum som vil sætte helt nye standarder. Det glæder vi os meget til.

Den armenske urmager

Ashods urforretning i Kairo
Ashod Papazian

Der er flere minoriteter i Kairo. Nogle af dem er svundet gevaldigt ind efter kolonitidens ophør og især efter præsident Abdel Nasser kom til magten i 1954. Men der er stadig liv i nogle.

En af dem, den armenske, skal vi hilse på netop den aften hvor Månens segl stiger op over Attaba runddelen. 

Inde i en gammel fransk Haussmann bygning, og gemt væk fra runddelens u-tilgivende larm, findes en urmager, som der er blevet lavet flere dokumentarprogrammer over ↗. 

Ejeren, Ashod Papazian, stiller sine lokaler til rådighed for os, lige efter at vi har besøgt den mest intense del af byen, Khan el-Khalili. Forretningen er en udsøgt og charmerende 120 år gammel tidskapsel, et levende museum for ure og standure fra en svunden tid. Ashod arvede forretningen fra sin far som arvede den fra sin far. Og forretningen råder over reservedele til urværker, som ikke findes andre steder end netop her. (Her fik jeg i øvrigt repareret lænken til mit gamle Tag-Heuer ur for nyligt).

Vi nyder et glas vin – og øl utvivlsomt – mens vi lytter til hans historie, der fortæller om dengang hans familie drog til Egypten i begyndelsen af 1900-tallet.

The American University Campus

AUC, Kairo

The American University Campus, AUC, meget tæt på El Tahrir pladsen (hvor demonstrationerne mod Mubarak fandt sted i 2011, som væltede præsident Mubarak) har stillet deres Oriental Room til rådighed for os. De har netop fået skænket et flygel af byens kendteste ballerina, hvis navn jeg lige skal have bekræftet.

Her vil vi holde en lille klassisk koncert og bagefter kan vi bruge deres have til vores middag, hvor et af byens fineste catering-firmaer vil diske op for os – anbefalet af Dorte Vestentoft, den danske ambassades kulturattaché, som har været særdeles behjælpelig med at skabe rammerne for denne rejse. 

Alene decibelforskellen mellem by og AUC er en oplevelse i sig selv. 

Djævleuddrivelse i Kairo

I El-Sayeda Zainab distriktet findes der et lille teater som spiller nubisk musik, hvis formål er at uddrive dæmoner. Jeg har overværet flere forestillinger. Og ja, det virker skam!

Det er ærligt talt svært at beskrive, men sjældent har jeg oplevet mere karismatiske sangere og musikere. Og her er det kvinderne der fører an. Halvdelen af os skal sidde på gulvet. Så er det også nemmere at levitere. Vi tager puder og tæpper med.

Ovenstående repræsenterer cirka 3/4 af ugens program. Som tidligere lovet vil hver time vi er i Kairo blive brugt fuldt ud. 

Vi håber at se dig november 2023. Vi lover en oplevelse helt ud over det sædvanlige og som lever fuldt ud op til vores slogan. 

Smag og behag i Kairo

Restaurant Granitas på Zamalek, Kairo
Restaurant Granitas på Zamalek

Som nævnt for neden inkluderer rejsen 3 frokoster og fem middage. Vi har kig på en række restauranter som skal leve op til både at være autentiske og charmerende – og hvor ingen af os bliver ramt af Faraos hævn. 

Har du spørgsmål til ovenstående rejse da ring gerne på 5273 6316. Vi har åben fra kl. 10.00 – 18.00.

Og vores mission er?

Hvad er formålet med Parnassos.dk? 

Vi ønsker at skabe eksklusive oplevelser – uden at være ekskluderende.
Vores rejser er ikke i den billige ende, men de er alligevel tilgængelige for en større del af et rejseelskende publikum.

‘Tricket’ er at være en stor gruppe. Vi taler om 40+ personer. At være mange skaber i sig selv dynamik. En stor gruppe giver et større budget, som igen gør at vi kan finansiere ægte unikke oplevelser, hvilket vil være uden for rækkevidde for langt de fleste af os, hvis vi handlede på egen hånd.

Formålet er, at rive os alle ud af vores hverdag, så du spørger dig selv når du er hjemme igen, ’oplevede jeg virkelig det som jeg tror jeg oplevede’? 

Hvad får du for 17.200 kr?

Man får et direkte fly tur/retur med Egypt Air. Du kan vælge at forlænge rejsen mod et mindre gebyr.
Syv overnatninger med morgenmad på hotel Beauchamp. Du kan vælge at blive opgraderet til det 5* hotel Marriott i nærheden mod et større gebyr.

Alle transporter, alle guider, alle koncerter og alle museumsentréer er inkluderet.
Afternoon Tea på St. Regis. 
3 * frokost, (vi har en let tilgang til frokosten. For tung, og vi vil alle sammen hjem og have os en lur. Det har vi dårligt tid til).
5 * aftensmad/buffeter, inklusiv den store banket på Mena House. Drinks til taler og foredrag.

Hvad er ikke inkluderet:
Vine og spiritus generelt. Visum pt til $25 omkring 200 kr. som man får udstedt i Kairo lufthavn.

Dato

04 - 11 nov 2023

Pris

13,000.00.-

Mere info

Bestil her

Lokation

Kairo
Zamalek
Kategorier

Arrangør

Parnassos.dk, Overgaden oven Vandet 58A, 2. 1415 København
Tlf
+45 52736316
Email
overtoner@parnassos.dk
Bestil her
Scroll til toppen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder om koncerter

Denne måneds nyhedsbrev beskæftiger sig med vores champagne-reception i “Rote Salon” hos prinsesse Anita von Hohenberg d. 2. oktober 2022.

Rote Salon Anita von Hohenberg Schloss Artstetten

Vi benytter os af cookies for løbende at forbedre vores hjemmeside. Ved at trykke ok accepterer du brugen af disse cookies.